U špilji na Tajlandu zarobljeni od 23. juna

Osam dječaka spašeno iz pećine u sjevernom Tajlandu

Hronika 09.07.18, 12:33h

Osam dječaka spašeno iz pećine u sjevernom Tajlandu
Grupa je bila zarobljena unutar pećine 23. juna nakon što su obilne kiše izazvale poplave, a ronioci su je u prošloj sedmici pronašli živu

 

Ronioci su izvukli još četvoricu dječaka iz poplavljene pećine u sjevernom Tajlandu, drugog dana složene operacije spašavanja. 

 

Ronioci tajlandske mornarice koji su predvodili operaciju spašavanja potvrdili su u ponedjeljak da je ukupno osam dječaka spašeno. 

 

Četvorica dječaka i njihov nogometni trener ostali su unutar pećine. 

 

Grupa je bila zarobljena unutar pećine 23. juna nakon što su obilne kiše izazvale poplave, a  ronioci su je u prošloj sedmici pronašli živu. 

 

Četvorica dječaka izvučena su na sigurno u nedjelju, ali je misija spašavanja bila prekinuta tokom noći kako bi se zamijenile boce s kisikom. 

 

Prije potvrde da su još četvorica dječaka spašena u ponedjeljak, ambulantni avioni i helikopteri uočeni su kako napuštaju oblast u kojoj se nalazi pećina, i ambulantna vozila kako pristižu u bolnicu u obližnjem gradu Chiang Rai. 

 

Spasioci su odlučili da nastave s operacijom oslobađanja grupe iz straha da bi nivoi vode mogli opet porasti. 

 

Spasilačka operacija zakomplicirana je jer se u dijelovima pećine moralo roniti - ponegdje i u veoma tjesnom prostoru - i u nekim penjati uz stijene. 

 

Čelnik spasilačke misije Narongsak Osottanakorn izjavio je da je operacija nastavljena u 11.00 sati u ponedjeljak prijepodne po lokalnom vremenu i da će se zaključiti istog dana u 21.00 sat. 

 

Imena spašenih dječaka nisu objavljena iz respekta prema porodicama čiji su sinovi još unutar pećine i nisu se ujedinili sa svojim porodicama, kazao je šef misije. 

 

Narongsak je odagnao brige da bi nedavne obilne kiše mogle podići nivoe vode, rekavši da su "današnji uslovi isti kao i jučerašnji", prenosi BBC.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI