Odavanje počasti žrtvama genocida u Srebrenici

Krenuo Marš mira prema Potočarima: Više od 6.000 učesnika, među njima i neki zvaničnici

Hronika 08.07.18, 11:56h

Krenuo Marš mira prema Potočarima: Više od 6.000 učesnika, među njima i neki zvaničnici
Vremenski uslovi dodatno otežavaju učesnicima kretanje, ali organizatori navode da se sve poteškoće otklanjaju i nastavljaju put

 

Više od 6.000 učesnika Marša mira koji dolaze iz cijele BiH, ali i regije i svijeta kako bi odali počast žrtvama genocida u Srebrenici jutros je krenulo iz Nezuka prema Potočarima gdje bi trebali stići 10. jula.

 

Ove godine prvi put će Marš će proći originalnom trasom kojom su u julu 1995. godine prošli brojni Bošnjaci tražeći spas od smrti. Vremenski uslovi dodatno otežavaju učesnicima kretanje, ali organizatori navode da se sve poteškoće otklanjaju i nastavljaju put.

 

U Nezuku su se jučer okupili učesnici iz Hrvatske, odnosno Vukovara, koji već tradicionalno učestvuju u Maršu mira.

 

Učesnicima Marša obratit će se i preživjeli iz jula 1995. godine te će biti održan historijski čas. Među učesnicima Marša je i ratni komandant Srebrenice Naser Orić, kao i neki zvaničnici u FBiH.

 

Svi učesnici prisustvovat će i dženazi i ukopu 35 identificiranih žrtava genocida u Srebrenici u Memorijalnom centru Potočari.

 

Od 2005. hiljade muškaraca i žena, starih i mladih, iz Bosne i Hercegovine, ali i cijelog svijeta, pješače od Nezuka do Potočara i Srebrenice, u smjeru suprotnom od onog u kojem su u julu prije 23 godine hiljade stanovnika tog područja bježali ispred srpskih snaga, kako bi stigli do slobodne teritorije. U genocidu u Srebrenici ubijeno više od 8.000 Bošnjaka od kojih 1.000 nikada nije pronađeno.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/Foto: AJB/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI