Nakon sjednice Hrvatskog narodnog sabora

Božo Ljubić: Pet bošnjačkih stranaka izvelo entitetski udar na državu i vladavinu prava BiH

Front 07.07.18, 17:37h

Božo Ljubić: Pet bošnjačkih stranaka izvelo entitetski udar na državu i vladavinu prava BiH
Pokušaj provedbe presude Ustavnoga suda BiH glede izmjene izbornoga zakona na entitetskoj razini i u entitetskom parlamentu je, po Ljubićevim riječima, čin derogiranja i nepoštivanja ustavnoga suda BiH i Ustava BiH

 

Usvajanje Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i raspodjeli mandata Parlamenta FBiH od strane Zastupničkoga doma Parlamenta Federacije BiH, na izvanrednoj sjednici 20. juna bez hrvatskih zastupnika, Glavno vijeće Hrvatskoga narodnoga sabora BiH ocjenjuje kao napad na ustavno pravni poredak i vladavinu prava u BiH. 

 

Nakon zasjedanja Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH u subotu u Mostaru, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić ustvrdio je kako je usvajanje spomenutoga zakona "udar i na Europski put BiH jer je osnovni uvjet koji jedna država mora zadovoljiti za pridruživanje u EU, vladavina prava". 

 

- Pet bošnjačkih stranaka je suprotno presudi Ustavnoga suda BiH i suprotno Ustavu BiH pokušalo presudu u slučaju 'Ljubić' riješiti u Parlamentu F BiH. Iz presude je vidljivo da je Parlamentarna skupština BiH jedina institucija koja ima ustavne ovlasti po "mojoj" apelaciji - objasnio je Ljubić. 

 

Pokušaj provedbe presude Ustavnoga suda BiH glede izmjene izbornoga zakona na entitetskoj razini i u entitetskom parlamentu je, po Ljubićevim riječima, čin derogiranja i nepoštivanja ustavnoga suda BiH i Ustava BiH. 

 

- Stavljajući entitet iznad države, etnitetski parlament iznad državnoga parlamenta i entitetski zakon iznad državnoga zakona, ovih pet bošnjačkih stranaka su prijedlogom ovoga zakona o tzv. izbornim jedinicama izvele entitetski udar na državu i uspostavu ustavno pravnog poretka BiH - ustvrdio je Ljubić. 

 

Dodao je da će se Glavno vijeće HNS-a u široj formi očitovati otvorenim pismom kako mjerodavnim političkim institucija u BiH tako i međunarodnoj zajednici kako bi ih se upozorilo na opasnosti koje prijete BiH u svezi  s tim usvajanjem zakona. 

 

Uvjerenja je kako će međunarodna zajednica iskoristiti svoj mandat u BiH i preko EU biti  kvalitetan medijator da  se dođe do izmjene izbornoga zakona, napominjući kako se one mogu dogoditi samo u parlamentarnoj skupštini BiH. 

 

Dopredsjednica Vlade Federacije BiH Jelka Milićević je kazala kako provedba presude Ustavnog suda oko promjena Izbornog zakona nije našla pravi put, te da način provedbe presude kroz spomenuti zakon o izbornim jedinicama vodi novim problemima komunikacije u radu Parlamenta i Vlade.

 

Sazvanu sjednicu Vlade mimo poslovnika o radu ocijenila je  kao demonstracija sile, dodajući kako je to loša  poruka i prema Hrvatima u BiH, ali i prema Europskoj uniji. 

 

Voditelj Odjela za ustavno pravna pitanja HNS-a Bariša Čolak izrazio je uvjerenje kako spomenuti zakon neće  proći na Domu naroda parlamenta F BiH, jer je, kako je kazao to pitanje od vitalnog interesa, posebno za hrvatski narod BiH. 

 

Na sjednici GV-a HNS-a razmatrana su i dodatna pitanja koje je Europska komisija dostavila BiH, a koja se tiču političkih kriterija. 

 

 

(Fena/az)

BLIN
KOMENTARI