VIDEO/ OVDJE JE NORMA VAŽNIJA OD ČOVJEKA

'Žene se ne usude otići ni na WC, zamijeniti uložak': Progovorile radnice poznate firme koja se širi i u BiH

Biznis Klub 05.07.18, 15:30h

'Žene se ne usude otići ni na WC, zamijeniti uložak': Progovorile radnice poznate firme koja se širi i u BiH
Norma je ovdje, kažu, važnija od čovjeka, ona tempira odlaske na WC i pauze za hranu ili vodu

 

Vrijeđaju ih, mjere im vrijeme provedeno na WC-u, pored sebe ne smiju imati osobne stvari i ne smiju međusobno razgovarati. Bivši i sadašnji radnici tvrtke Boxmark, poznate kompanije za proizvodnju kožnih navlaka, za Provjereno su odlučili progovoriti o teroru koji trpe na radnom mjestu, prenosi Dnevnik.hr.


Jedan proizvodni pogon s njih hiljade zaposlenih, mahom žena. Jedna norma - tokom osmosatnog radnog vremena, svaka od njih kroz ruke mora provući komade kože, i to njih 1950 komada. Ako normu ne ispune, govore, slijede opomene i ono nepodnošljivo - vrijeđanja.


- Mene osobno teško je pogodilo kad ti nadređeni vele 'Kaj si ti glupa?', 'Kaj ti ne znaš?' ili okrene se pa veli nekaj najgore 'Pas mater retardiranu'. Ja imam sina bolesnoga i mene je to strašno pogodilo - kaže Marijana Nemčić.


Norma je ovdje, kažu, važnija od čovjeka, ona tempira odlaske na WC i pauze za hranu ili vodu.


- Žene se ne usude otići na WC, zamijenit uložak. Ja sam mnogo puta isto tako na hlačama imala fleku. Nisam se usudila otići na WC promijenit si uložak - priča Martina Topolski.


Tijekom radnog vremena, kažu, kraj sebe ne smiju imati osobne stvari poput mobitela ili boce vode, a nije dozvoljen ni međusobni razgovor. Za prozborenih svega nekoliko rečenica radnika se opominje – usmeno ili pismeno, što im onda utječe na plaću i stimulaciju. Zbog svega toga radnici te tvrtke suočavaju se s ozbiljnim psihičkim problemima.


- Svakodnevno je bilo žena, radnika koje su se jednostavno rasplakale, psihički slomile. Čak i završile na psihijatriji. Možda svaka druga žena pije tablete za smirenje zbog tog presinga - kaže Marijana Nemčić.


Potvrdila je to i liječnica obiteljske medicine Nikica Božović, koja je vodila ambulantu u Konjščini sve do prije godinu dana, kada odlazi u mirovinu. Primila je brojne pacijente iz tvornice Boxmark u Zlatar-Bistrici.


- Ustrašenost, nesanica, gubitak volje za životom. Ja bi im dala nešto za smirenje, za odagnavanje straha i tjeskobe. Jednom mi je jedna od njih rekla: 'Doktorice, ja sam jednom čitala jedan roman gdje je pisalo kako se odnose prema robovima, evo ovako se prema meni odnose u Boxmarku' - ispričala je za Provjereno.


No osim sa psihičkim, pacijenti su liječnici dolazili i sa fizičkim oboljenjima – bolestima kralježnice, ramena, zglobova. Mladen Petaj dobro pamti rečenice koje je čuo nakon što je na poslu slomio i nepovratno uništio zglob.


- Doslovno mi smjenovođa govori: 'Daj Bog da si obje ruke polomio. Ne jednu, nego obadvije.' Dajte zamislite sada kako sam se ja osjećao. Pored mene stoji voditelj krojarne koji čuje to - bez reakcije - priča.


Mladen nije jedini kojemu nakon bolovanja nije produžen ugovor o radu, s objašnjenjem da je tehnološki višak, a postoje oni, kažu, koji su otkaz dobili i dok su bili na bolovanju.


No iz tvornice se u javnost već neko vrijeme šalje priča kako se radnici u Hrvatskoj za rad u ovoj kompaniji ne mogu pronaći, a za modernizaciju pogona velikog desetke hiljada metara lvadratnih Boxmark je od hrvatske Vlade prošle godine dobio tri miliona i 700 hiljada kuna potpore.


Cijela priča emituje sa večeras u Provjerenom u 22:45 sati, a fragmente iz emisije možete pogledati u najavnom video prilogu...

 

 

Inače, sredinom prošle godine bh. mediji su objavili da ova kompanija ima namjeru da proširi poslovanje i u Bosni i Hercegovini, kao i da planira velike investicije. Tada je austrijski gigant najavio proširenje kapaciteta u Lukavcu i zapošljavanje 800 radnika.

 


(Dnevnik.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI