ne propustite

Ljeto u (Historijskom) muzeju: Predavanja povodom izložbe Briana Enoa '77 Million Paintings'

Kultura 02.07.18, 12:36h

Ljeto u (Historijskom) muzeju: Predavanja povodom izložbe Briana Enoa '77 Million Paintings'
Ovo će biti prvo iz serije predavanja koja će različiti bosanskohercegovački i regionalni umjetnici i kulturni radnici održati tokom jula i augusta u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine

 

U okviru manifestacije Ljeto u muzeju će u Historijskom muzeju BiH tokom jula i augusta biti organizirana serija predavanja povodom izložbe Briana Enoa, 77 Million Paintings.

 

Izložba 77 Million Paintings britanskog vizuelnog umjetnika, muzičara i producenta Briana Enoa je proteklih sedmica pobudila veliki interes sarajevske publike, kao i gostiju iz drugim gradovima u Bosni i Hercegovini i širom regije. Vođeni time, British Council i Historijski muzej BiH organiziraju dodatni program za posjetioce muzeja - seriju predavanja.

 

Prvo predavanje u srijedu 4. jula održat će Adela Jušić, savremena bosanskohercegovačka vizuelna umjetnica, koja će govoriti o zvuku i narativu u radovima suvremenih regionalnih umjetnika i umjetnica, ali i o zvuku i narativu kao elementima njene umjetničke prakse.

 

Adela Jušić će ovom prilikom predstaviti rad “Priče za laku noć”, koji je nastao u saradnji sa Lanom Čmajčanin te provesti publiku kroz ovu zvučnu instalaciju koja je postala dio stalne postavke Historijskog muzeja BiH “Opkoljeno Sarajevo”. Ova umjetnica će predstaviti još nekoliko svojih radova koji koriste zvuk kao medij.

 

Rođena u Sarajevu u 1982. godine, Jušić je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti, izlagala na više od 100 međunarodnih izložbi, sudjelovala na brojnim rezidencijalnim programima. Nagrađivana je umjetnica a njeni radovi su dio brojnih privatnih i javnih kolekcija. Jedna je od kreatorki online Arhiva antifašističke borbe žena BiH i Jugoslavije.

 

Ulaz na predavanje Adele Jušić koje će biti održano 4. jula u 17.00 u Historijskom muzeju BiH je besplatan.

 

Ovo će biti prvo iz serije predavanja koja će različiti bosanskohercegovački i regionalni umjetnici i kulturni radnici održati tokom jula i augusta u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine. Predavanja su jedinstvena prilika da besplatno pogledate izložbu 77 Million Paintings - od 4. jula srijedu rezervišite za predavanja i Ljeto u muzeju uz Briana Enoa! Novosti možete pratiti naFacebook event stranici predavanja.

 

Izložbu organizira British Council u saradnji sa Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine, TV brandom Tesla, agencijom Gramofon, kompanijom Sinkro i hotelom Courtyard by Marriott. Medijski pokrovitelji su Antena Sarajevo i RSG radio.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI