U Taragoni od 21. juna do 1. jula

BiH završila nastup na Mediteranskim igrama sa pet medalja

Sport 01.07.18, 16:52h

BiH završila nastup na Mediteranskim igrama sa pet medalja
U analizi nastupa brojne bh. delegacije na jednom velikom takmičenju, ne smije se zanemariti činjenica da tu nije bilo Amela Tuke, Larise Cerić, Ivana Klepića, Damira Džumhura i Mirze Bašića, čijim bi nastupima, sasvim sigurno, konačni skor odličja bio mnogo bolji

 


 

Predstavnici Bosne i Hercegovine osvojili su pet medalja na Mediteranskim igrama u španskoj Taragoni, koje su održane od 21. juna do 1. jula, a bit će zatvorene večeras ceremonijom na Nou Estadio stadionu. 


Bh. delegaciju činilo je 119 učesnika, duplo više nego na prošlim Igrama u Mersinu.  


Čak četiri medalje osvojene su u atletici i jedna u ženskom tenisu (dubl). Osim osvajača medalja, 10 sportista je u direktnoj borbi ostalo bez odličja. 


U Taragoni je zlato pripalo bacaču kugle Hamzi Aliću, srebro teniserkama Dei Herdželaš i Nefisi Berberović, a bronza Abedinu Mujezinoviću (utrka na 800 metara), Mesudu Pezeru (kugla) i Dejanu Mileusniću (koplje). 


U analizi nastupa brojne bh. delegacije na jednom velikom takmičenju, ne smije se zanemariti činjenica da tu nije bilo Amela Tuke, Larise Cerić, Ivana Klepića, Damira Džumhura i Mirze Bašića, čijim bi nastupima, sasvim sigurno, konačni skor odličja bio mnogo bolji. 


Od ostalih treba izdvojiti odličan prvi nastup paraplivača Nermina Memića, te solidne ili vrlo dobre plasmane boksera, džudista, plivača, te takmičara u karateu, tekvondou, dizanju tegova, ritmičkoj gimnastici, kajaku, stonom tenisu i streljaštvu. U Taragoni su nastupale i dvije bh. ekipe, fudbaleri i odbojkašice, ali nisu uspjeli proći grupnu fazu. 


Inače, na dosadašnjih sedam Mediteranskih igara, od Monpeljea 1993. do Taragone, bh. sportisti osvojili su 31 odličje. 


Olimpijski komitet BiH vanrednim naporima uspio je zatvoriti finansijsku konstrukciju za skupi avio prijevoz u jeku turističke sezone u Španiji, cjelokupnu sportsku opremu za bh. delegaciju i ostale troškove.


(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI