pogledajte do 18. jula

U Collegium Artisticumu otvorena izložba 'Ocean Europe' Ismara Čirkinagića

Kultura 29.06.18, 20:36h

U Collegium Artisticumu otvorena izložba 'Ocean Europe' Ismara Čirkinagića
Ovaj konceptualni umjetnik bavio se najviše političkim i socijalnim temama, a kao razlog za njihov odabir identificirao je činjenicu da dolazi iz BiH koja se suočava niz godina s takvim pitanjima

 

Bosanskohercegovački umjetnik Ismar Čirkinagić, koji je domovinu napustio devedesetih, otvorio je večeras u sarajevskoj Galeriji Collegium Artisticum prvu samostalnu izložbu u BiH nazvanu "Ocean Europe". 

 

Ovaj konceptualni umjetnik bavio se najviše političkim i socijalnim temama, a kao razlog za njihov odabir identificirao je činjenicu da dolazi iz BiH koja se suočava niz godina s takvim pitanjima. 

 

Kako je ispričao u razgovoru za Fenu, njegov fokus interesiranja se mijenjao te se bavio temama koje se vežu za BiH, ali potom i za neka internacionalna događanja te ova izložba donosi promjenu njegovog fokusa interesiranja. 

 

- Izložba je bila isproducirana za jedan muzej u Danskoj. Uvijek je problem premještati izložbu s jednog mjesta u drugo zbog brojnih pravila, a ova izložba bila je relativno jednostavna za spakovati i donijeti je ovdje - pojasnio je. 

 

Napomenuo je i da je Collegium Artisticum savršeno mjesto za postavku ove izložbe i kada se gleda s historijskog aspekta, ali i zbog adekvatnog prostora u koji je izložba smještena te na najbolji način oslikava ideju postavke jer ju je moguće vidjeti u cijelom komadu. 

 

Izlagao je u Danskoj, Havani, Belfastu, Helsinkiju, Ukrajini, Mađarskoj, Tajlandu, Njemačkoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Kini, a izložbe nisu bile istih proporcija. 

 

Jedna od kustosica izložbe Tijana Mišković kazala je Feni da se radi o seriji konceptualne fotografije apstraktnog tipa. Radi se o seriji pedesetak jednobojnih pravougaonika visine oko dva metra koji izgledaju kao monoliti i poredani su po bojama od plave do crvene. 

 

- Moguće je doživjeti je prvo fizički, a potom i konceptualno jer je umjetnik svaku zastavu evropskih država pretvorio u jednobojnu površinu - pojasnila je Mišković. 

 

Dodala je i da umjetnik stoga u ovoj izložbi nudi dva shvatanja pripadnosti i jedan je univerzalni doživljaj pripadnosti pri susretu s bojom, dok je druga pripadnost nacionalna ili osjećaj patriotizma spram neke države. 

 

Svi zainteresirani izložbu će moći pogledati do 18. jula, a ulaz u Galeriju je besplatan.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI