REKTOR S PONOSOM PREDSTAVIO

Na Univerzitetu u Sarajevu uvodi se šest novih master studija: Evo šta se nudi u 2018/2019. godini...

Hronika 29.06.18, 14:39h

Na Univerzitetu u Sarajevu uvodi se šest novih master studija: Evo šta se nudi u 2018/2019. godini...
- Ponosimo se što na Univerzitetu u Sarajevu imamo nove studijske programe koji za naše društvo imaju veliku težinu - rekao je sinoć rektor Rifat Škrijelj na početku manifestacije Dani otvorenih vrata Centra za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu, kada je i predstavljeno ovih šest studija

 



Centar za interdisciplinarne studije na Sarajevskom univerzitetu predstavio je šest interdisciplinarnih master studija za akademsku 2018/2019. godinu.


Konkurs za studijske programe Demokratija i ljudska prava u jugoistočnoj Evropi (ERMA), Evropske studije, Nutricionizam, Jedinstveno zdravlje te  prvi put za programe Zaštita od prirodnih katastrofa i Međunarodna i regionalna sigurnost, otvoren je do sredine septembra ove godine, a više informacije dostupno je na www.cis.unsa.ba.


- Ponosimo se što na Univerzitetu u Sarajevu imamo nove studijske programe koji za naše društvo imaju veliku težinu - rekao je sinoć rektor Rifat Škrijelj na početku manifestacije Dani otvorenih vrata Centra za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu, kada je i  predstavljeno ovih šest studija. 


- U vremenu u kojem živimo, skoro je pa nemoguće obrazovati se samo u jednoj oblasti. Nužno je kombinovati discipline i mi zbog toga njegujemo interdisciplinarnost koja danas u svijetu nije trend nego potreba - navela je direktorica Centra Melika Husić-Mehmedović i dodala da je taj centar svojevrsno stjecište aktivnih nastavnika koji žele razviti nove studije koji prevazilaze oblasti njihovih matičnih fakulteta.


Voditelj novog programa “Međunarodna i regionalna sigurnost“ dr.sc. Selmo Cikotić rekao je da će studij provoditi predavači i eksperti iz cijelog svijeta s najrecentnijim teorijskim i praktičnim znanjima.


- Za ovaj studij smo se odlučili zbog činjenice da je sigurnost postala bitna za praktično sve ljudske djelatnosti. Bilo da se bavite politikom, biznisom, sportom, kulturom ili ljudskim pravima, sigurnost je osnova za bilo kakav rad - kazao je Cikotić i dodao da će se nastava odvijati na engleskom jeziku.


Voditeljica programa “Evropski studij“ prof.dr. Azra Hadžiahmetović, naglasila je da je ovaj program do sada iznjedrio mnoge uspješne osobe koje rade i djeluju u najznačajnijim državnim i internacionalnim institucijama, dok je voditelj programa “Jedinstveno zdravlje“ prof.dr. Nihad Fejzić rekao da će ovaj program napraviti jaku internacionalizaciju Univerziteta u Sarajevu i da isti programi postoje na nekoliko američkih i evropskih univeziteta.


Prof. dr. Asim Mujkić kazao je da ERMA program koji se provodi već 17 godina ni u jednom trenutku nije zapao u kolotečinu već da je zadržao dinamičnost, dok je prof.dr. Hata Milišić novi i besplatni program “Zaštita od prirodnih katastrofa“ najavila kao teorijsko-praktični studij koji će osim profesora, voditi stručnjaci s terena.


Doc.dr. Irzada Taljić najavila je studijski program “Nutricionizam“ kao kvalitetan dvogodišnji studij koji će i ove godine pohađati doktori, biohemičari, tehnolozi, profesori sporta i drugi.


Master studije na Centru za interdisciplinarne studije Sarajevskog univerziteta dosad je završilo više od 800 magistranata i magistrantica. Oni su se zaposlili u raznim sektorima gdje svakodnevno doprinose napretku cjelokupnog bh. društva. Centar je usmjeren ka interdisciplinarnom obrazovanju nove generacije stručnjaka iz Bosne i Hercegovine kao i iz zemalja regije jugoistočne Evrope.


Centar za interdisciplinarne studije okuplja više od stotinu domaćih i stranih eksperata iz različitih naučnih oblasti koji zajednički rade na projektima razvoja, saopćeno je.


(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI