Ovo će mnoge obradovati

Počinje obnova federalnog dijela puta za Trebević, rok za izvođenje radova - skoro nevjerovatan!

Hronika 25.06.18, 08:35h

Počinje obnova federalnog dijela puta za Trebević, rok za izvođenje radova - skoro nevjerovatan!
Ministar Fišo kaže da je izvođač radova preduzeće Sarajevoputevi, a da je njihova vrijednost 530.000 KM

 

U utorak počinju radovi na jednoj od dionica tzv. trebevićke ceste, potvrdio je za Oslobođenje ministar saobraćaja u Kantonu Sarajevo Mujo Fišo, napominjući da je u pitanju dionica duga 2.373 metra koja vodi od table na kojoj piše Trebević do table na kojoj piše Brus.

 

Turistički centar

 

Vlada Kantona Sarajevo je za popravku te ceste koja pripada Federaciji još za vrijeme premijera Elmedina Konakovića donijela odluku o izdvajanju potrebnih sredstava, no razne okolnosti su se bile ispriječile realizaciji, a što je dovelo do toga da se sve brojniji turisti u Sarajevu zgražaju nad tim putem. Domaći izletnici su, nažalost, navikli na nju, takvu.

 

O tome nam je svjedočila i Aida Terzić, direktorica hotela Pino Nature na Trebeviću, koja je vijest o početku radova objavila na svome FB profilu, napomenuvši da je to još jedan primjer kako se na vlast može uticati medijskim i drugim pritiscima.

 

Terzić nam objašnjava da su gosti njihovog hotela često izražavali zaprepaštenost stanjem u kojem se nalazi cesta.

 

- Iako su vršene na njoj neke najnužnije korekcije, opet je to put izvan svakog pristojnog standarda, pogotovo što se nalazi u ambijentu koji svakog oduševljava, naglašava Terzić.

 

Ministar Fišo kaže da je izvođač radova preduzeće Sarajevoputevi, a da je njihova vrijednost 530.000 KM.

 

- Ministarstvo saobraćaja, putem Direkcije za puteve, želi da Trebević postane turistički centar i da put bude adekvatan tome, napominje Fišo, koji nije želio govoriti o tome koliko će se izvođači radova zadržati na trasi.

 

Naš neimenovani izvor tvrdi da je to 30 dana.

 

Ministar Fišo nije htio ništa komentarisati ni oko toga da li su kadrovske promjene u Direkciji za ceste Kantona Sarajevo, nakon hapšenja njenog direktora Nermina Drnde i nakon što su je napustili neki važni saradnici, uticale na to da rekonstrukcija ceste počne tek sada. Kako Oslobođenje saznaje, prije nekoliko dana je imenovan v.d. direktora ove direkcije.

 

Inače, posljednji put kada je Oslobođenje pisalo o trebevićkoj cesti, odnosno, dionici koja pripada RS-u, iz JP Putevi Republike Srpske rečeno je da se tamo vrše pripreme za raspisivanje tendera, ali i da se čekaju sredstva koja bi u vidu granta trebala stići iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

 

Ubrzan razvoj

 

Iz Ministarstva komunikacija BiH je, međutim, potvrđeno da su sva sredstva u vezi s ovom dionicom uplaćena tamo gdje treba, tako da, barem što se toga tiče, problema ne bi trebalo više biti. Utoliko prije što su i u Istočnom Sarajevu saglasni s tim da je rekonstrukcija puta u interesu svih.

 

- Svjedočimo ubrzanom razvoju Trebevića, rekao je još ranije gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković.

 

Podsjećamo na to da je u vezi s obnovom ove ceste, ali kompletne, dakle, one koja bi vodila od Vraca do Brusa, svojevremeno održan sastanak u Opštini Istočni Stari Grad, kojem su prisustvovali državni ministar Mirko Šarović, bivši premijer KS-a Elmedin Dino Konaković i direktor Puteva RS-a Nenad Nešić.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI