a bilježili su brzi rast

Malinarstvo u BIH pred kolapsom: Kako je potonula još samo prije par godina najperspektivnija grana poljoprivrede?!

Biznis Klub 20.06.18, 19:40h

Malinarstvo u BIH pred kolapsom: Kako je potonula još samo prije par godina najperspektivnija grana poljoprivrede?!
Navodi se da je izlazak pojedinih hladnjača iz otkupa u 2018. godini smanjilo raspoložive rashladne kapacitete te dodatno otežalo situaciju u cjelokupnom sektoru

 

Nekada najperspektivnija grana poljoprivrede u BiH danas je pred totalnim kolapsom, iako je sektor proizvodnje malina nekoliko godina unazad ostvarivao rezultate koji su vrijedni pažnje, u 2017. godini proizvedeno je više od 23.000 tona maline i ostvarena vrijednost izvoza od 71 milion KM, saopćeno je iz Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH. 

 

Ostvareni rezultati su svrstali BiH kao 7. zemlju na svijetu po ostvarenoj proizvodnji malina, a njihovu proizvodnju kao sektor koji bilježi najbrži rast. 

 

Sektor proizvodnje malina danas prolazi kroz najteži period prije svega zbog nepovoljnih klimatskih uslova. 

 

- Kiša koja konstantno pada značajno utiče na mogućnost branja maline, kao i na kvalitet ubrane maline. Drugim riječima, u malinarstvu je prisutno stanje elementarne nepogode koje nanosi milionske gubitke u proizvodnji – saopćeno je. 

 

Navodi se da je izlazak pojedinih hladnjača iz otkupa u 2018. godini smanjilo raspoložive rashladne kapacitete te dodatno otežalo situaciju u cjelokupnom sektoru. Između ostalog, i to je doprinijelo neravnomjernoj raspoređenosti rashladnih kapaciteta na terenu. 

 

- Zbog nemogućnosti skladištenja proizvoda dnevno propadaju tone malina, a prema procjenama samo u okolici Maglaja do sada je propalo 500 t maline. Nadamo se da će se nadležno ministarstvo i ostali učesnici na tržištu uključiti i preduzeti potrebne korake kako bi se ustabilila situacija u sektoru malinarstva - zaključuje se u saopćenju Saveza.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI