Imali pune ruke posla

Zarađivali 56.000 eura godišnje za najbesmisleniji posao: Radili su za Trumpa, a glavno sredstvo za rad im je bio selotejp

Hronika 19.06.18, 19:43h

Zarađivali 56.000 eura godišnje za najbesmisleniji posao: Radili su za Trumpa, a glavno sredstvo za rad im je bio selotejp
U SAD se čuvanje svih predsjedničkih dokumenata u arhivi Bijele kuće smatra zakonskom obvezom, a Trump ima neobičnu naviku da pocijepa službene papire nakon što ih pročita

 

Arhivski službenici u Ovalnom kabinetu američkog predsjednika Donalda Trumpa, Solomon Lartey i Reginald Young  obavljali su najbesmisleniji posao na svijetu - selotejp trakom lijepili su komadiće dokumenata koje je Trump pocijepao

 

- Prolazimo kroz hrpe pocijepanog papira i lijepimo ih u cjelinu. Nekada su dokumenti pocijepani po sredini, a nekada u male komadiće poput konfeta. To je kao da slažete slagalicu - naveo je Lartey u intervjuu za Politico.

 

U SAD se čuvanje svih predsjedničkih dokumenata u arhivi Bijele kuće smatra zakonskom obvezom, a Trump ima neobičnu naviku da pocijepa službene papire nakon što ih pročita.

 

Kako bi doskočili predsjedniku, administracija Bijele kuće zaposlila je nekoga ko će "čistiti nered", inače bi Trump u suprotnom kršio zakon.

 

- Prozirnom ljepljivom trakom lijepimo sve pocijepane komadiće i kada je dokument gotov predajemo ga nadzorniku. Obnovljeni dokument se onda šalje u Nacionalnu arhivu gdje se adekvatno skladišti - objasnio je Lartey svoj radni dan i službenu proceduru rukovanja dokumentima.

 

Lartey, koji uskoro puni 55 godina, više od 30 godina radi kao državni službenik, sa godišnjom platom od skoro 56.000 eura, ali do sada nikada nije ni pomislio da bi posao mogao da mu bude upravo taj, da lijepi pocijepana dokumenta predsjednika.

 

Kada se povećao obim posla, pošto Trump ima običaj da pocijepa memorandume, bilješke, pisma, pozivnice ali i ostale papire koji mu prođu kroz ruke, Larteyu se pridružio i Young, analitičar za upravljanje zapisima koji je u administraciji Bijele kuće zaposlen više od dvadeset godina.

 

Young u početku nije vjerovao da će mu ubuduće posao biti lijepljenje pocijepanih papira. Kako je rekao, za platu koju prima, trebalo bi da radi znatno ozbiljniji posao.

 

- Administrativni sistem u vrijeme Trumpa, sušta je suprotnost onome za vrijeme bivšeg predsjednika Baracka Obame - naveo je Young.

 

U međuvremenu, i Lartey i Young su dobili iznenadne otkaze, a iako iz Bijele kuće nisu htjeli da komentarišu Trumpovu naviku cijepanja službene dokumentacije, Lartey i Young tvrde da je jedan sektor i dalje zadužen za lijepljenje pocijepanih papira.

 

 

(Telegraf, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI