Rame uz rame sa Teslom i Prelogom

Draganu Čoviću počasni doktorat u Zagrebu jer je 'Hrvate iz BiH upućivao u Hrvatsku'

Hronika 19.06.18, 15:38h

Draganu Čoviću počasni doktorat u Zagrebu jer je 'Hrvate iz BiH upućivao u Hrvatsku'
Počasni doktorat dodijelio mu je rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras na temelju izvještaja Stručne komisije za dodjelu počasnog doktorata, koji je prihvatio Senat 15. maja 2018

 

Svečana dodjela počasnoga doktorata Draganu Čoviću održana je danas na Sveučilištu u Zagrebu.

 

Kako je navedeno, Sveučilište u Zagrebu dodjeljuje počasni doktorat Draganu Čoviću za doprinos jačanju bilateralnih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, očuvanje hrvatskog identiteta, promociju demokratskih vrijednosti i afirmaciju hrvatske obrazovne, naučne i kulturne baštine u Evropi i svijetu, prenosi N1.

 

Počasni doktorat mu je dodijelio rektor Univerziteta u Zagrebu Damir Boras, koji je prijedlog da upravo Čović bude dobitnik počasnog doktorata obrazložio činjenicom da je "brojne Hrvate koji se iseljavaju iz BiH priroritetno upućivao u Hrvatsku, čime se snažni odjeci depopulacije u Hrvatskoj manje brojčano očituju".

 

dragan-covic-doktorat1

 

Stručnu komisiju činili su prof. dr. sc. Tonći Lazibat, prorektor Sveučilišta u Zagrebu, predsjednik Komisije, prof. dr. sc. Zvonimir Guzović, Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Nedjeljko Perić, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Amir Hamzić, professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Miloš Judaš, prorektor Sveučilišta u Zagrebu.

 

Nakon što ga je rektor proglasio počasnim doktorom Sveučilišta u Zagrebu, akademik Čović se upisao u Knjigu počasnih doktora, te prigodnim govorom obratio uzvanicima.

 

Kazao je, između ostalog, kako će mu ovaj počasni doktorat, koji za njega predstavlja neponovljivu čast, poslužiti kao dodatno osnaženje da primarno služi čovjeku, te će svoje znanje i iskustvo bezrezervno i predano staviti u funkciju takve misije.

 

Na kraju svoga obraćanja, Čović se zahvalio svojoj obitelji, prijateljima, saradnicima i svima onima koji su mu pružili potporu svih proteklih godina.

 

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI