foto raport/ ne propustite raznolik program

Sinoć svečano otvoren festival 'Ja BiH... Pet dana Zagreba u Sarajevu': Prisustvovali brojni predstavnici kulturnog života

Kultura 19.06.18, 13:42h

Sinoć svečano otvoren festival 'Ja BiH... Pet dana Zagreba u Sarajevu': Prisustvovali brojni predstavnici kulturnog života
Otvaranju festivala su nazočili mnogobrojni predstavnici društvenog života

 

U Galeriji Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo, festival „Ja BiH... Pet dana Zagreba u Sarajevu“ je sinoć svečano otvoren izložbom fotografije i dizajna „PopTreti“ dizajnersko-fotografskog tandema Sanje Bachrach Krištofić i Marija Krištofića te koncertom na kojem su nastupili klarinetist Bruno Philipp, operna pjevačica Arijana Gigliani Philipp, pijanistica Mia Elezović, te balerina Nadža Pušilo (Udruženje umjetnika „BellArte“). 


Bachrach & Krištofić, dizajnerica i fotograf, su dizajnirali više od 400 omota nosača zvuka u domaćoj i regionalnoj diskografiji, snimili neke od najpoznatijih fotografija s domaće rock scene i vizualnim identitetom promovirali mnogobrojne glazbenike i umjetnike proteklih 37 godina. Možda najpoznatiji upravo po fotografiji i dizajnu vezanom uz ovitke pop, rock i zabavne glazbe, za prvo predstavljanje u Sarajevu odabrani su upravo radovi (uvećani) koji prikazuju presjek njihovog rada na ovom području; rad je to koji je započeo u doba Punka i Novog vala, a traje sve do danas. 


Otvaranju festivala su nazočili mnogobrojni predstavnici društvenog života, kao što su veleposlanik Republike Hrvatske u BiH, Njegova Ekselencija g. Ivan Del Vecchio, predstavnica Ureda gradonačenika Grada Zagreba, Alma Kulenović, predsjednik Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“ Jovan Divjak...


Nakon koncerta, na kojem su osim tema iz klasične glazbe na repertoaru biti bosanske i sefardske pjesme, u kinu Meeting Point je uslijedila premijera hrvatskog igranog filma „Comic Sans“, redatelja Nevija Marasovića. Komična drama „Comic Sans“, Marasovićev četvrti dugometražni film, je priča puna emocija i smiješnih situacija koja vodi gledatelje na putovanje od Zagreba do otoka Visa u društvu dvojice disfunkcionalnih protagonista – oca i sina – koji će kroz niz što humorističnih što dramatičnih situacija preispitati svoje odnose i prioritete. Marasović je rekao kako osobno preferira raditi filmove čija su okosnica male ljudske priče jer mu sklonost nikada nisu bile politički obojene teme, te da je on više fikcijski redatelj koji želi zabaviti ili šokirati gledatelja nego što je neki kroničar ili kritičar politike i vremena. 


Program narednih dana festivala također će biti raznolik – publika će u kinu Meeting Point moći pogledati i hrvatski igrani film „Ne gledaj mi u pijat“ redateljice Hane Jušić, dvije epizode hrvatske dramske serije „Novine“ redatelja Dalibora Matanića, hrvatski film redatelja Branka Schmidta „Agape“, te hrvatski dokumentarno-igrani film „Kratki izlet“ redatelja Igora Bezinovića. Projekcija dječjeg igranog filma „Uzbuna na zelenom vrhu“ redateljice Čejen Černić bit će upriličena prvenstveno za štićenike domova za djecu bez roditeljske skrbi, no naravno sva djeca su dobrodošla. Voditelji programa bit će glumica Irina Marković te članovi Udruge „Crveni Nosovi klaunovi doktori“ – klaunesa Anamarija Jurišić i klaun Mario Perković.


U petak, 22. 6., zadnji dan festivala, u parku At Mejdan bit će održan program „Zagrebački teferič – Sarajevo dočekuje Zagreb“, čiji će domaćin biti mr. Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad. Voditeljica programa će biti Danijela Trbović, hrvatska tv voditeljica, a u programu će sudjelovati književnik i novinar Ivica Đikić, redatelj Bobo Jelčić, te pijanist i vokalni solist Kenan Mačković. Posebnu draž druženja upotpunit će gastro prezentacija – Željka Stošić, začetnica i osnivačica projekta Cooking Croatia, Zagreb, te Aida Krstić, Slatko je slatko, Sarajevo. Navečer će u Kamernom teatru 55 u 20 sati biti održana kazališna predstava „Ko rukom odnešeno“, redatelja Bobe Jelčića. Ulaznice za ovu kazališnu predstavu možete kupiti na blagajni Kamernog teatra 55 po cijeni od 10 KM. 


Organizator ovoga festivala je Udruga za promicanje kulture i umjetnosti JA BIH… iz Zagreba, a suorganizator Hrvatsko kulturno društvo Napredak Središnja Uprava Sarajevo, te Napretkov Kulturni Centar iz Zagreba. Udruga „Ja BiH...“ i HKD Napredak, kao partneri festivala, nastoje poboljšati vezu između Sarajeva i Zagreba – a najvažnije i najpotrebnije je upravo ovo kulturno i umjetničko povezivanje. Potporu i podršku ovom festivalu dali su Grad Zagreb i gradonačelnik Milan Bandić, te Kanton Sarajevo. 


Po deveti put, u vrijeme kada se sve više spominju različitosti i specifičnosti sredina, ovaj festival dokazuje da postoji još uvijek više razloga za prijateljstva i spajanja, a umjetnost to radi najbolje.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)
 

 

BLIN
KOMENTARI