Savez strukovnih sindikata

Otkazima ljekara počeo civilizacijski sumrak: Danas potpisivanje kolektivnih otkaza u TK

Hronika 19.06.18, 08:41h

Otkazima ljekara počeo civilizacijski sumrak: Danas potpisivanje kolektivnih otkaza u TK
Navodi se da su posljedica takvog stava Vlade TK kolektivni otkazi doktora u TK nakon što su iscrpljene sve mogućnosti dogovora sa Vladom

 

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH obavijestio je javnost da danas na području Tuzlanskog kantona doktori medicine i stomatologije potpisuju kolektivne otkaze, ocijenivši da se time urušava zdravstveni sistem TK te da 480.000 stanovnika TK ostaje bez zdravstvene zaštite na koju imaju pravo oduvijek. 

 

- Obavještavamo javnost i sve ustanove koje su uključenje u zdravstvenu zaštitu na području Tuzlanskog kantona da je počeo civilizacijski sumrak, a jedina odgovorna za to je Vlada Tuzlanskog kantona. Javnosti je prezentovano da je nemoguće ispuniti zahtjeve doktora i naći rješenje situacije koja bi rezultirala potpisivanjem KU. Savez sindikata garantira da je dogovor oko financijskih stvari postignut, problem ove i ovakve Vlade je što ne pristaju dati doktorima zakonsko pravo da mogu sami sebe zastupati i sami potpisati svoj KU, a to pravo se zove reprezentativnost. Ono što nam po pravu i pravdi pripada i od čega nikada nećemo odustati, ni po koju cijenu - navodi se u saopćenju Saveza. 

 

Navodi se da su posljedica takvog stava Vlade TK kolektivni otkazi doktora u TK nakon što su iscrpljene sve mogućnosti dogovora sa Vladom. 

 

- Ovom prilikom želimo da napomenemo da nas je na ovaj potez natjerala vlada TK koja i dalje insistira da ljekari u Tuzlanskom kantonu nisu potrebni i koja rizikuje da uništi sve što je prethodnih decenija stvarano. Upravo ova Vlada doslovno eliminiše one iste doktore koji se svakodnevno bore da sačuvaju zdravlje i život svih građana Tuzlanskog kantona, pa i sada, dok uručuju otkaze u svojim zdravstvenim ustanovama, izazivajući nevjericu građana TK - ističe se dalje u saopćenju. 

 

U Savezu smatraju da je zbog takvog stava Vlade Sindikatu doktora protivno svim zakonskim procesima uskraćena reprezentativnost koja ne nosi nikakve materijalne troškove, nego samo potvrdu da Vlada smatra doktore ravnopravnim socijalnim partnerima, onako kako je već postala ustaljena praksa u ostalim kantonima. 

 

Dodaje se da će svi doktori medicine i stomatologije u ostalim dijelovima FBiH, koji su članovi Sindikata doktora (njih više od 4.000) učiniti maksimalni napor da nakon otkaza obezbijede materijalni i svaki drugi položaj ljekara, članova Sindikata, na dostojanstven način. 

 

- Borit ćemo se za naš kolektivni ugovor i u Tuzlanskom kantonu, kao i za svakog našeg člana, uvijek i svuda. Nikad odustati nećemo. Javnost i one koji donose odluke pozivamo da zaustavi nesagledive posljedice ovakvog stava Vlade, te da kroz potpisivanje  reprezentativnosti zovne za sto doktore, dok još ima koga pzvati i da ovaj crni scenarij napuštenih ambulanti završi prije nego je i počeo - zaključuje se u saopćenju Saveza.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI