POTEZ DANA/ STOP ZA recikliranje gume

Ministrica Edita Đapo zaustavila kompaniju Energy Solution: Htjeli da otvore još jednog zagađivača u Lukavcu!

Hronika 18.06.18, 23:39h

Ministrica Edita Đapo zaustavila kompaniju Energy Solution: Htjeli da otvore još jednog zagađivača u Lukavcu!
Značajnu ulogu u ovome postupku imala je lokalna zajednica, odnosno ekološki aktivisti, koji su se borili da kompanija koja nije zadovoljila standarde ne dobije priliku za rad

 

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo zaustavila je pokušaje da Lukavac, jedan od najzagađenijih gradova u Evropi, dobije još jednog zagađivača.


Višegodišnja nastojanja kompanije Energy Solution da u Lukavcu, stotinjak metara od individualnih stambenih objekata, otvori postrojenje za pirolizu, odnosno recikliranje gume, zaustavljena su odbijanjem Federalnog ministarstva okoliša i turizma da im izda okolinsku dozvolu za početak rada.


- Zakonske odredbe za izdavanje okolinske dozvole su potpuno jasne i decidne. Komisija koja je ocijenila studiju uticaja na okoliš dala je negativno mišljenje iz čega proizilazi da bi zaista izgradnja ovakvoga postojenja u Lukavcu mogla dodatno pogoršati zagađenost zraka. Također, lokalna zajednica se protivila ovom projektu, Općinsko vijeće je bilo protiv ove vrste investicije, a javna rasprava se faktički nije mogla ni održati usljed nezadovoljstva građana koji su odlučno rekli „Ne“ ovoj vrsti pogona i postrojenja - izjavila je za RTV Lukavac ministrica Edita Đapo.


Značajnu ulogu u ovome postupku imala je lokalna zajednica, odnosno ekološki aktivisti, koji su se borili da kompanija koja nije zadovoljila standarde ne dobije priliku za rad.


- Federalno ministarstvo okoliša i turizma uvažilo je sve primjedbe i sugestije Općine Lukavac, raznih udruženja koji su nam se obraćali, kao što su UG Forum za zaštitu okoliša i Udruženje Aer Aqua Tera, koji su imali zaista opravdane primjedbe. Stoga, nisu se mogle ispuniti ove zakonske obaveze, nije se mogla održati javna rasprava, a imali smo i negativno mišljenje stručne komisije o procjeni uticaja na okoliš. Na osnovu svih prihvaćenih primjedbi mi smo morali odbiti zahtjev za izdavanje okolinske dozvole - kazala je ministrica Đapo.


Ovo je još jedan pokazatelj da Federalno ministarstvo okoliša i turizma postupa u skladu sa svojim nadležnostima, poštujući relevantne zakonke propise i Arhušku konvenciju, koja je međunarodni pravni akt, potpisan i ratificiran od strane Parlamentarne skupštine BiH i ima prioritet nad domaćim zakonodavstvom.


- Arhuška konvencija propisuje da lokalna zajednica i nevladin sektor imaju pravo da ravnopravno sudjeluju u svim procesima donošenja zakona i podzakonskih akata koji se odnose na okoliš, odnosno imaju pravo da u cjelosti budu informisani o svim fazama postupka, kao i o procesu donošenja odluka i rekla bih da je ovo pobjeda svih građana u Lukavcu jer je Lukavac ovdje bio jedinstven i bili su protiv ovakve vrste postrojenja u svome gradu - zaključila je ministrica Đapo.

 

(Sodalive.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI