gradonačelnik o aktuelnoj migrantskoj krizi

Šuhret Fazlić: Zahtijevam hitnu reakciju državnih organa, situacija je ozbiljna, Bihać trpi!

Hronika 18.06.18, 15:17h

Šuhret Fazlić: Zahtijevam hitnu reakciju državnih organa, situacija je ozbiljna, Bihać trpi!
Sekretar Crvenog križa Grada Bihaća Selam Midžić istakao je da su građani Bihaća pokazali visok nivo humanosti i tolerancije, ali da oni pokrivaju samo humani aspekt te priče

 

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić zahtijeva hitnu reakciju državnih organa da riješe problem migranata u Bihaću koji poprima veće razmjere te ističe da država nije organizovala njegovo efikasno rješavanje. 

 

Fazlić je na pres-konferenciji koja je održana danas istakao da su nakon niza sastanaka i dogovora sa kantonalnim vlastima, dolaska ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića u Krajinu, sastanka u Sarajevu kod predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, usvojeni mnogi zaključci i planovi, ali da njihova provedba na terenu kasni. 

 

- Situacija u gradu Bihaću je sve ozbiljnija, jer pred početak turističke sezone Bihać trpi velike štete - naglasio je. 

 

Pohvalio je jučerašnju akciju pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova USK-a koji su pretresli lokacije gdje se nalaze migranti i iskazao potrebu za redovno provođenje takvih akcija. 

 

- Jasno je da su većina njih dobri ljudi koje je zadesila nesreća kakvu ne bi poželjeli nikome, bilo da se radi o ratnim, ekonomskim ili religijskim migrantima. Zato ne smijemo sebi dozvoliti da postanemo ksenofobični, bilo kakav oblik nacionalizma niti mržnje nije u duhu ovog grada, ali svjesni da među njima možda postoje pojedinci koji su skloni delikvenciji zahtijevamo punu i stalnu prisutnost snaga zakona i reda u gradu - naglasio je. 

 

Zahvalio je Crvenom križu Grada Bihaća koji svakodnevno priprema 750 obroka za migrante, pružaju im prvu pomoć, ali je izrazio bojazan da će ta brojka ubrzo dostići nivo s kojim se Grad Bihać i Crveni križ Grada Bihaća neće moći nositi. 

 

Sekretar Crvenog križa Grada Bihaća Selam Midžić istakao je da su građani Bihaća pokazali visok nivo humanosti i tolerancije, ali da oni pokrivaju samo humani aspekt te priče. 

 

U Crvenom križu ističu da su u ovom poslu istrajni isključivo zbog humanosti i korektnog odnosa Grada Bihaća, te jer su svjesni da njihov rad migrante privlači da u najvećem broju borave na jednoj lokaciji, pa time pomažu i građanima Bihaća.   

 

- Osim iscrpljenosti, osjećamo se i nesigurno jer ne postoji organizovan sistem Ministarstva sigurnosti BiH i informacije ko ulazi, a ko izlazi iz ovog privremenog centra - rekao je predsjednik Crvenog križa Bihać Abdulah Budimlić, saopćeno je iz Uprave Grada Bihaća.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI