Ovo se ne propušta

Večeras na ALU otvorenje festivala 'Ja BiH...5 dana Zagreba u Sarajevu 2018': Iz bogatog programa izdvajamo...

Kultura 18.06.18, 13:59h

Večeras na ALU otvorenje festivala 'Ja BiH...5 dana Zagreba u Sarajevu 2018': Iz bogatog programa izdvajamo...
Svečano otvaranje festivala „Ja BiH...5 dana Zagreba u Sarajevu 2018.“ bit će održan danas u 19 sati u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo

 

Već devetu godinu zaredom, Udruga za promicanje kulture i umjetnosti JA BIH… iz Zagreba – u suorganizaciji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak Središnja Uprava Sarajevo, te Napretkovim Kulturnim Centrom iz Zagreba, a uz potporu i podršku Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića, te Kantona Sarajevo – organizira festival „Ja BiH...5 dana Zagreba u Sarajevu 2018“.

 

Ovim povodom danas je u sarajevskom kinu Meeting point održana pres-konferencija na kojoj je predstavljen ovogodišnji program. Konferenciji su prisustvovali: Ismet Efendić, predsjednik Udruge Ja BiH..., Ivica Propadalo, umjetnički direktor Udruge Ja BiH..., mons. prof. dr. Franjo Topić, predsjednik HKD Napredak, Mladenka Majerić, direktorica CN klaunovidoktori i Nevio Marasović, filmski redatelj.


Festival će se održati od 18. do 22. lipnja/juna 2018. godine na nekoliko različitih lokacija u Sarajevu, a prikazat će brojne igrane filmove, kazališnu predstavu, izložbu, koncerte, dječiji dan i gastro event s gostima.


Svečano otvaranje festivala „Ja BiH...5 dana Zagreba u Sarajevu 2018.“ bit će održan danas u 19 sati u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo, gdje će biti prikazana izložba fotografije i dizajna „PopTreti“ dizajnersko-fotografskog tandema Sanje Bachrach Krištofić i Marija Krištofića.


Naime, ovaj par je dizajnirao više od 400 omota nosača zvuka u domaćoj i regionalnoj diskografiji, snimio neke od najpoznatijih fotografija s domaće rock scene i vizualnim identitetom promovirao mnogobrojne glazbenike i umjetnike proteklih 35 godina.


Najprije će građani Sarajeva i svi zainteresirani moći uživati u koncertu na kojem će nastupiti Bruno Philipp (klarinet) – jedan od najistaknutijih predstavnika mlađe generacije hrvatskih klarinetista, Arijana Gigliani Philipp (sopran) – operna pjevačica, profesorica solo pjevanja, dobitnica mnogobrojnih nagrada, te nekadašnja stipendistica HKD „Napredak“, Mia Elezović (piano), te Nađa Pušilo (balerina, Udruženje umjetnika „BellArte“).


Nakon koncerta i otvorenja izložbe slijedi premijera hrvatskog igranog filma „Comic Sans“ (komedija, drama) u kinu Meeting Point u 20.30 sati, a gost će biti redatelj Nevio Marasović. „Comic Sans“ je zapravo priča puna emocija i smiješnih životnih situacija koja će povesti gledatelje na putovanje od Zagreba do otoka Visa u društvu dvojice disfunkcionalnih protagonista – oca i sina.

 


U utorak, 19. 6. 2018., na Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevo, od 11 do 13 sati bit će održana radionica za studente dizajna koju će voditi umjetnici.


Isti dan, u 20 sati, u kinu Meeting Point bit će prikazan hrvatski igrani film „Ne gledaj mi u pijat“ redateljice Hane Jušić. „Ne gledaj mi u pijat“, drama o odrastanju i obiteljskim odnosima, premijerno je prikazan 2016. godine na 73. Venecijanskom filmskom festivalu gdje je osvojio nagradu FEDEORA-e za najbolji europski film. Sudjelovao je na brojnim međunarodnim filmskim festivalima, s kojih se nerijetko vraćao s nagradama.

 


U srijedu, 20. 6. 2018., u kinu Meeting Point u 17 sati će za štićenike domova (KJU „Dom za djecu bez roditeljskog staranja“, Stadlerov dječji dom „Egipat“, Sestre služavke Malog Isusa) biti organizirana projekcija dječjeg detektivskog filma „Uzbuna na Zelenom Vrhu“ redateljice Čejen Černić. „Uzbuna na Zelenom Vrhu“ je priča o prvom pravom detektivskom zadatku Koka i njegovih prijatelja, snimljena prema romanu Ivana Kušana. Voditelji programa bit će Irina Marković, glumica, te Crveni Nosovi klaunovidoktori – Anamarija Jurišić, klaunesa i Mario Perković, klaun.


Crveni Nosovi klaunovidoktorije, naime, udruga koja pomoću humora i životne radosti pruža psihosocijalnu podršku ljudima koji su bolesni, nemoćni i pate, prvenstveno djeci na liječenju u bolnici. Klaunovidoktori su inače posebno educirani profesionalci (glumci, glazbenici i zabavljači) koji svojim klauno-terapijskim djelovanjem pomažu bolesnoj djeci i roditeljima da se lakše nose sa stresom uzrokovanim bolešću i boravkom u bolnici.

 


Poslije toga, u kinu Meeting Point u 20 sati bit će prikazane dvije epizode hrvatske dramske serije „Novine“ redatelja Dalibora Matanića (scenarij je napisao Ivica Đikić, a producent je Nebojša Taraba), koja opisuje život i rad novinara i urednika fiktivnog lista „Novine“, koji se smatra posljednjim nezavisnim i „ozbiljnim“ listom u Hrvatskoj, odnosno iskušenja koja pred njih dovodi preuzimanje od strane „sirovog“, ali vlašću povezanog, građevinskog tajkuna.


U četvrtak, 21. 6. 2018.,u kinu Meeting Point u 20 sati bit će prikazan hrvatski film redatelja Branka Schmidta „Agape“, intrigantna priča o pedofiliji u Crkvi, priča o svećeniku pedofilu i ljubavnom trokutu s dvojicom krizmanika: jednim zaljubljenim u njega i drugim za kojim on žudi i gubi kontrolu.

 


U petak, 22. 6. 2018., u parku At Mejdan bit će održan program „Zagrebački teferić – Sarajevo dočekuje Zagreb“, čiji će domaćin biti mr. Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad. Voditeljica programa će biti Danijela Trbović, hrvatska tv voditeljica, a u programu će sudjelovati Ivica Đikić (književnik i novinar rođen u Tomislavgradu 1977., autor nekoliko romana i publicističkih knjiga, te dobitnik brojnih književnih nagrada), Bobo Jelčić (redatelj rođen 1964. u Mostaru, režirao u svim većim pozorištima u Hrvatskoj, kao i u Njemačkoj, Švicarskoj i Austriji te u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru, profesor glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu; za svoje predstave dobio je brojna priznanja u svijetu), Kenan Mačković (pijanist i vokalni solist rođen 1987. u Mrkonjić Gradu; pored solističkih koncerta i nastupa, jedan je od osnivača i članova tria „Bosanski lonac“ koji nastoji da svojim djelovanjem očuva tradicijsku muziku Balkana, a naročito sevdalinku), posebnu draž druženja upotpuniti će gastro prezentacija: Željka Stošić (Cooking Croatia, Zagreb), te Aida Krstić (Slatko je slatko, Sarajevo).


Isti dan, u kinu Meeting Point u 20 sati će biti prikazan hrvatski dokumentarno-igrani film „Kratki izlet“ redatelja Igora Bezinovića, snimljen prema istoimenoj knjizi Antuna Šoljana, dok će u Kamernom teatru 55 u 20 sati biti održana kazališna predstava „Ko rukom odnešeno“, redatelja Bobe Jelčića, u kojoj igraju Ivana Krizmanić, Jerko Marčić i Marko Makovičić. „Ko rukom odnešeno“ je kompleksna priča o međuljudskim odnosima, ljubavnima i prijateljskima. U svojoj oskudnosti jezičnog izraza i minimalizmu cijele predstave (koja je, zapravo, iznimno bogata detaljima) progovara neizmjerno puno o načinu života, brigama i problemima jednog društvenog sloja, a sve to iz razgovora u kojem likovi prepričavaju svoje osobne priče, frustracije, strahove, želje i muke.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/Foto: Amer Beganović/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI