SDA, DF, NS, SBB i SDP

Pet stranaka postiglo dogovor: Zakon o izbornim jedinicama ubrzo u Parlamentu

Front 17.06.18, 14:32h

Pet stranaka postiglo dogovor: Zakon o izbornim jedinicama ubrzo u Parlamentu
- Ovaj dokument vjerovatno će sutra biti finaliziran i potpisan, te upućen u parlamentarnu proceduru, nakon čega se po hitnom postupku odmah može naći na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma - kazao je Karajbić

 

SDP BiH, SBB, DF, SDA i Naša stranka dogovorili su zajednički Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH. Ovu informaciju za Vijesti.ba potvrdio je predsjednik Kluba SDP-a u Parlamentu FBiH Elvir Karajbić.


- Ovaj dokument vjerovatno će sutra biti finaliziran i potpisan, te upućen u parlamentarnu proceduru, nakon čega se po hitnom postupku odmah može naći na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma - kazao nam je Karajbić.

 

Prema njegovim riječima, političke opcije koje će staviti svoj potpis na ovo zakonsko rješenje imaju više od 50 poslanika u Predstavničkom domu.

 

- Imajući to u vidu, prijedlog bi mogao proći Predstavnički dom, nakon čega ide u Dom naroda. Ukoliko neko smatra da je povrijeđen vitalni nacionalni interes bilo koga, može pokrenuti pitanje ustavnosti. Ako Ustavni sud presudi da nije povrijeđen ničiji nacionalni interes, onda zakon stupa na snagu - ističe Karajbić.

 

Ističe da se radi o dokumentu - podvrgnutom veoma malim tehničkim korekcijama - koji su klubovi SDP-a i DF-a već upućivali u parlamentarnu proceduru. Međutim, do sada se nije našao na dnevnom redu Predstavničkog doma, iako je trebao, i to na vanrednoj sjednici, ali se na njoj nisu pojavili poslanici SDA i HDZ-a.

 

Karajbić napominje da je predloženo zakonsko rješenje usklađeno s Izbornim zakonom BiH, presudom u predmetu "Ljubić", Ustavom Federacije BiH i preporukama Venecijanske komisije.

 

- Predstavnici Venecijanske komisije na prošlom sastanku jasno su rekli da se ovakav oblik zakona može donositi u entitetskim parlamentima i ne vidim razloga zašto bi iko bio protiv ovog rješenja - kaže Karajbić.

 

Inače, ovaj prijedlog zakona sastoji se od dva dijela - prvog koji reguliše izborne jedinice i broj mandata u izbornim jedinicama za Predstavnički dom, te drugog kojim se reguliše broj i struktura delegata Doma naroda, u skladu s Ustavom Federacije BiH i principima sadržanim u presudi "Ljubić".


(Vijesti.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI