Čeka se odluka o izručenju Hrvatskoj

Prema potjernici iz Hrvatske: U Međugorju uhapšen Zdravko Mamić

Hronika 14.06.18, 12:53h

Prema potjernici iz Hrvatske: U Međugorju uhapšen Zdravko Mamić
Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je nakon neformalnog susreta s kolegom iz BiH Josipom Grubešom rekao kako je procedura oko izručenja Zdravka Mamića u toku, a konačnu odluku o tome hoće li se ona ostvariti donijet će sud Bosne i Hercegovine

 

Bjegunac od hrvatskog pravosuđa, bivši čelnik i sadašnji savjetnik NK Dinama Zdravko Mamić, uhapšen je na području Međugorja, potvrđeno je za Bljesak iz SIPA-e.

 

Poručeno je kako za sada nema detalja oko hapšenja ali i da će Mamić biti predan Sudu BiH. Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je nakon neformalnog susreta s kolegom iz BiH Josipom Grubešom rekao kako je procedura oko izručenja Zdravka Mamića u toku, a konačnu odluku o tome hoće li se ona ostvariti donijet će Sud Bosne i Hercegovine.

 

- Mi se danas nismo susreli isključivo radi predmeta koji javnost najviše zanima, a to je izručenje Zdravka Mamića, ali ono definitivno potpada pod ovaj sporazum - istakao je hrvatski ministar.

 

Naglasio je kako ta procedura ide svojim tokom i kako je Bosna i Hercegovina zaprimila potjernicu.

 

- Nakon što ministarstvo pravosuđa primi svu dokumentaciju suda mi ćemo postaviti zahtjev za izručenjem koji ćemo poslati ministarstvu pravosuđa BiH, a nakon toga odluku o izručenju ili neizručenju donosi Sud BiH, a mi kao ministarstva tu nemamo ingerencija - zaključio je Bošnjaković.

 

Podsjećamo, Županijski sud u Osijeku, koji je Mamića prvostupanjskom presudom osudio na šest i pol godina zatvorske kazne, raspisao je domaću i međunarodnu potjernicu te izdao poseban nalog za njegovo hapšenje na području zemalja Evropske unije. Dan uoči izricanja presude Zdravko Mamić je prešao na područje Bosne i Hercegovine.

 

 

(Bljesak, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI