Raspisana međunarodna potjernica

SIPA još uvijek čeka nalog: Zdravka Mamića će uhapsiti policija BiH

Hronika 13.06.18, 19:32h

SIPA još uvijek čeka nalog: Zdravka Mamića će uhapsiti policija BiH
Županijski sud u Osijeku u utorak je izdao nalog Policijskoj upravi osječko-baranjskoj da raspiše domaću i međunarodnu potjernicu za Zdravkom Mamićem. Za područje Evropske unije izdan je evropski uhidbeni nalog

 

Bosanskohercegovački ured Interpola primio je zahtjev Republike Hrvatske za privođenje Dinamova dužnosnika Zdravka Mamića, po potjernici koju su raspisale vlasti Republike Hrvatske.

 

- Stigao je zahtjev u Interpol - rekao je neimenovani dužnosnik u ministarstvu sigurnosti BiH, prenosi Index.

 

Pojasnio je kako će Mamić biti priveden u Sud BiH te će se izjasniti o tome ima li bosanskohercegovačko državljanstvo, kao i protivi li se izručenju Republici Hrvatskoj.

 

Državna policijska agencija (SIPA) u srijedu još nije dobila nalog za Mamićevo privođenje.

 

U službenom odgovoru Hini iz ureda Interpola u BiH koji djeluje pri Upravi za koordinaciju policijskih tijela BiH, navodi se da ta institucija "nije ovlaštena davati informacije" o tome je li za Zdravka Mamića stigao zahtjev za privođenje i izručenje Republici Hrvatskoj nakon nepravomoćne presude Suda u Osijeku kojom je proglašen krivim i osuđen na 6 godina i šest mjeseci zatvora. Pojasnili su da upit treba uputiti "hrvatskim nadležnim vlastima".

 

Županijski sud u Osijeku u utorak je izdao nalog Policijskoj upravi osječko-baranjskoj da raspiše domaću i međunarodnu potjernicu za Zdravkom Mamićem. Za područje Evropske unije izdan je evropski uhidbeni nalog.

 

Dinamov savjetnik Zdravko Mamić nalazi se u Međugorju, s obzirom na to da ima dvojno državljanstvo. S obzirom na odredbe Ustava, BiH ne izručuje svoje državljane.

 

I Hrvatska policija je, podsjetimo, na svojim stranicama objavila potjernicu za Mamićem.

 

 

(Index, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI