Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade ks

Stipendije za 105 učenika koji odaberu deficitarna zanimanja u KS-u: Oni su najpotrebniji na tržištu rada

Hronika 13.06.18, 13:03h

Stipendije za 105 učenika koji odaberu deficitarna zanimanja u KS-u: Oni su najpotrebniji na tržištu rada
Trenutne procjene govore da na bh. tržištu nedostaje oko 6.000 softverskih inžinjera, a na biroima za zapošljavanje, osoba ovih profila gotovo da nema

 

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo raspisat će Javni poziv za dodjelu stipendija učenicima koji se upisuju u prvi razred srednjih stručnih škola s područja Kantona Sarajevo u školskoj 2018./2019. godini. Cilj je afirmacija djece koja se školuju za deficitarna zanimanja. 

 

Stipendije će dobiti 105 učenika, po pet najbolje rangiranih iz Elektrotehničke škole za energetiku - smjer elektroenergetičar i elektroinstalater, Srednje škole metalskih zanimanja – smjer bravar/zavarivač/plinski vodoinstalater i operater za CNC mašine, zatim smjer stolar/moler i bravar u Srednjoškolskom centru Hadžići. 

 

Bit će stipendirano i pet mesara/voćara u Srednjoj školi poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti, zatim pet zavarivača i elektroenergetičara Željezničkog školskog centra te isto toliko učenika koji odaberu smjer keramičar/podopolagač i moler/farbar u Srednjoj građevinsko-geodetskoj školi. 

 

Podsticaj se odnosi i na odabir zanimanja stolara i rasadničara u Srednjoj školi za okoliš i drvni dizajn, autolimara i rukovodioca građevinskih i pretovarnih mašina u Srednjoj školi za saobraćaj i komunikacije, bravara i operatera na CNC mašinama u Srednjoškolskom centru Vogošća te autolimara i operatera u Srednjoškolskom centru Ilijaš. 

 

- Stipendiranje učenika deficitarnih zanimanja predstavlja direktan odgovor na potrebe tržišta rada i drago nam je da se percepcija stručnih škola i trogodišnjih zanimanja sve više mijenja u pozitivnom pravcu - naglasio je ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović.  

 

Trenutne procjene govore da na bh. tržištu nedostaje oko 6.000 softverskih inžinjera, a na biroima za zapošljavanje, osoba ovih profila gotovo da nema. Osim toga, na vrhu liste top deste najtraženijih zanimanja su bravar, tesar, tapetar, zavarivač, stolar, zidar, obućar, krojač, prodavač i konobar. 

 

Analiza potreba tržišta rada u Federaciji BiH u 2018. godini pokazuje i da postoji najveća potreba za radnicima sa srednjom stručnom spremom IV stepena i to 43 posto, te radnicima srednje stručne spreme III stepena odnosno 33 posto. Na evidenciji nezaposlenih najviše je diplomiranih ekonomista 1.218 i pravnika 1.027, a odmah iza njih nalaze se i frizeri (955), vozači motornih vozila (945) i automehaničari (908). Na evidenciji je i veliki broj maturanata gimnazije (3.404), ekonomskih tehničara (2.193), mašinskih tehničara (1.706) te prodavača (3.482).

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI