Svjetski trend napokon stigao i u BiH

Prvi Kurs nordijskog hodanja u Sarajevu: Prijave za drugi ciklus kursa u toku

Lifestyle 11.06.18, 11:48h

Prvi Kurs nordijskog hodanja u Sarajevu: Prijave za drugi ciklus kursa u toku
Nakon uspješno realiziranog prvog jednomjesečnog Kursa nordijskog hodanja u Sarajevu sa preko 30 zadovoljnih polaznika, Udruženje Marathon organizuje i drugi ciklus kursa koji počinje 27. juna

 

U mjesecu maju održan je prvi Kurs nordijskog hodanja u Sarajevu u organizaciji Udruženja Marathon Sarajevo koji je uspješno formirao preko 30 novih nordijskih hodača koji će se nastaviti baviti ovom zdravom i korisnom rekreacijom.

 

Polaznici su se mjesec dana družili tri puta sedmično na različitim lokacijama sa naglaskom na prirodna okruženja, uključujući Darivu i planinu Igman, nakon čega su osim savladane tehnike nordijskog hodanja bili nagrađeni i specijalnim majicama te diplomama o završenom Kursu nordijskog hodanja.


Nordijsko hodanje je tehnika brzog hodanja koja aktivira 90 posto mišića, prilikom čega se sagorijeva i mnogo više kalorija. Ove i mnoge druge beneficije nordijskog hodanja poput 30 posto manjeg opterećenja kralježnice u odnosu na druge aktivnosti, učinile su ovu rekreaciju izuzetno popularnom širom Evrope, a trend je napokon stigao i u BiH. Nordijsko hodanje prilagođeno je svim generacijama, kako starijim osobama, tako i rekreativnim sportistima i atletičarima, a njegovu tehniku može savladati gotovo svako, bez obzira na unaprijed zadane tjelesne sposobnosti.


„Kurs nordijskog hodanja koncipiran je po uzoru na Školu trčanja Klix, a osmišljen je kao rekreativna aktivnost, netakmičarskog karaktera, čiiji je glavni smisao druženje uz održavanje fizičke spremnosti i forme polaznika. Tokom pohađanja kursa svi polaznici naučili su osnovne tehnike nordijskog hodanja uključujući pravilno držanje kompletnog tijela, pravilno nordijsko hodanje u svim okruženjima te mnoge druge korisne informacije vezane za njihovo zdravlje i održavanje kondicije, koje su im omogućile da samostalno nastave nordijski hodati i održavati trajno dobru kondiciju, pokretljivost i zdravlje. Profil polaznika do sada je bio šarolik, a svi polaznici pokazali su izniman talenat i napredak tokom pohađanja kursa“, izjavio je Franjo Šola, trener nordijskog hodanja pri Udruženju Marathon Sarajevo.


Prijave za drugi ciklus kursa otvorene su do 22. juna, a više informacija dostupno je na web stranici Udruženja Marathon Sarajevo.

 

Treninzi drugog ciklusa kursa održavat će se tri puta sedmično, i to u prirodnom i ugodnom ambijentu lokacija poput Darive, Betanije, Vrela Bosne ili planine Igman, uz vodstvo stručnog osoblja. Pored treninga planirana su i dodatna druženja i zajednički izleti.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI