Sastanak lidera SAD-a i Sjeverne Koreje

Trump i Kim stigli u Singapur uoči istorijskog susreta: Ima li razloga za optimizam?

Front 10.06.18, 17:07h

Trump i Kim stigli u Singapur uoči istorijskog susreta: Ima li razloga za optimizam?
Glavne teme summita u Singapuru bit će denuklearizacija korejskog poluotoka i eventualno postizanje mirovnog sporazuma dvije Koreje

 

Američki predsjednik Donald Trump stigao je u Singapur, gdje će se u utorak, 12. juna, sastati sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom, koji je doputovao ranije.

 

Trump je sletio u 20.21 sat navečer po lokalnom vremenu u aviobazu Paya Lebar, letom iz Kanade, gdje je prisustvovao summitu Grupe 7, prenio je AP.

 

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un stigao je ranije u Singapur.

 

Kim je sletio u singapursku zračnu luku Changi i uputio se u hotel St. Regis, gdje bi trebalo odsjesti njegovo izaslanstvo, javlja Channel News Asia.

 

Summit Trumpa i Kima održat će se u utorak ujutro u hotelu Capella.

 

Bit će to prvi susret nekog sjevernokorejskog vođe s aktualnim američkim predsjednikom.

 

Trump je krenuo s optimizmom koji se iščitava iz njegovih riječi.

 

- Imam osjećaj da Kim Jong-un želi učiniti nešto važno za svoj narod, i sada ima priliku... Ovo je jedinstvena prilika koja se neće nikada ponoviti. Tamo odlazimo s veoma pozitivnim duhom - rekao je Trump na konferenciji u Kanadi, u okviru summita G7.

 

Uz Trumpa u Singapur idu i državni tajnik Mike Pompeo, savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, predstojnik Trumpova ureda John Kelly i glasnogovornica Sarah Sanders.

 

Glavne teme summita u Singapuru bit će denuklearizacija korejskog poluotoka i eventualno postizanje mirovnog sporazuma dvije Koreje.

 

Analitičari prognoziraju da će obje strane vjerovatno tvrditi da su pobijedile bez obzira na to što se dogodi iza zatvorenih vrata u Singapuru, prenosi Al Jazeera Balkans.   

 

Što znači "pobjeda", međutim, moglo bi biti pitanje ugla gledanja, javlja dpa.

 

Trump već dugo zahtijeva "potpuno, provjerljivo i nepovratno" ukidanje sjevernokorejskog nuklearnog programa prije postizanja bilo kakvog sporazuma s Kimom.

 

Ipak, uoči prošlomjesečnog susreta s južnokorejskim predsjednikom Moonom Jae-inom u Bijeloj kući, Trump je naslutio popustljivost po tom pitanju kazavši da bi "svakako bilo bolje kada bi se (ukidanje nuklearnog programa dogodilo) u jednom koraku".

 

Vjerovatnije je, tvrde analitičari, kako bi dvije strane mogle dogovoriti postupnu denuklearizaciju Sjeverne Koreje i moratorij na nuklearne i raketne pokuse.

 

To bi omogućilo i Trumpu i Kimu da nakon sastanka ustvrde da su unaprijedili interese svojih zemalja kako to nikome prije njih nije uspjelo, smatraju analitičari.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI