Nakon što mu je prekinut radni odnos na Medicinskom fakultetu

Akademska bruka: Ombudsmeni preuzeli predmet Ismeta Gavrankapetanovića

Hronika 07.06.18, 08:09h

Akademska bruka: Ombudsmeni preuzeli predmet Ismeta Gavrankapetanovića
Otkaz ugovora redovnom profesoru Ismetu Gavrankapetanoviću seli iz jedne u drugu instituciju

 

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine su uzeli u rad predmet posvećen dešavanjima na sarajevskom Medicinskom fakultetu, odnosno slučaju prestanka ugovora o radu s prof. Ismetom Gavrankapetanovićem, kojem je radni odnos prekinut nakon što je doktor zatražio raskid ugovora s Kliničkim centrom/Klinikom za ortopediju. Ovo nam je potvrđeno u instituciji Ombudsmena BiH.

 

- Zakonom o visokom obrazovanju KS-a, kao i Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH propisano je da redovni profesor ima pravo na trajni radni odnos, pogotovo kada je postao redovni profesor na fakultetu gdje je stekao to nastavno zvanje, objasnila nam je Maida Galijatović, pravna zastupnica prof. Gavrankapetanovića.

 

U ime svoga klijenta advokatica je zatražila i od UO Univerziteta u Sarajevu ukidanje tog rješenja, ali i to da naloži Medicinskom fakultetu zaključivanje ugovora o radu na neodređeno vrijeme s prof. Gavrankapetanovićem.

 

Odgovor UO UNSA još nije stigao.

 

Prof. Gavrankapetanović nije jedini kojem je na Medicinskom fakultetu prekinut radni odnos, a ima i profesora kojima ovaj nije prekinut, ali nisu uključeni u nastavu. Nije šija, nego vrat. No, jedino prof. Gavrankapetanović insistira na rješavanju slučaja.

 

Zanimljivo da je i pravna služba Medicine ukazala menadžmentu na to da je sporna odluka nezakonita, kao što je to, uostalom, uradila i nadležna inspekcija KS-a, konstatujući da je došlo do nezakonitih radnji, ali i upućujući prof. Gavrankapetanovića na to da pravdu traži na sudu. Hoće li uključivanje Ombudsmena BiH, i to po vlastitom nahođenju, privesti kraju ovu akademsku bruku?

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI