potrebno hitno ubrzati proces

Inzko nakon sastanka PIC-a: Bojim se, ako pitanje Izbornog zakona ne bude riješeno...

Front 06.06.18, 16:55h

Inzko nakon sastanka PIC-a: Bojim se, ako pitanje Izbornog zakona ne bude riješeno...
Govoreći o prijedlogu Kluba Hrvata u Domu naroda BiH, visoki predstavnik je kazao da bi i njega podržali da je imao evropske vrijednosti

 

 
Nakon završene sjednice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC) novinarima se obratio Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, te istakao da političke stranke moraju biti fokusirane na izmjene Izbornog zakona, a posebno njegovog dijela koji se tiče biranje delegata u Domu naroda u Parlamentu FBiH.

 

Inzko je podsjetio da Delegacija EU u BiH i Ambasada SAD-a posreduju u pregovorima između političkih stranaka o izmjenama Izbornog zakona - piše Oslobodjenje

 

- Vidjeli smo jučer, nakon sastanka sa Venecijanskom komisijom, da su stavovi približeni više nego ikad, što je pozitivno, rekao je Inzko.

 

Na pitanje da li će koristiti bonske ovlasti, te nametnuti rješenje za Izbroni zakon ukoliko se političari dogovore, Inzko je kazao da "nakon 23 godine političari u BiH moraju znati donijeti kompromis".

 

- Političari zemlje koja želi biti članica EU moraju znati donositi kompromisna rješenja. Bonske ovlasti još uvijek postoje, ali je to zadnja opcija, dodaje visoki predstavnik.


Upozorio je da "stranke hitno počnu sa rješavanjem ovog pitanja kako bi se što prije konstituisala vlast nakon izbora koja će početi raditi na političkim i ekonomskim reformama".

 

- Prisutne su bojazni da ako ovo pitanje ne bude rješeno, formiranje vlasti bi moglo trajati dugo, naveo je.

 

Istakao je da su na sjednicu Upravnog odbora bili pozvani predstavnici CIK-a, te da su "željeli čuti kako teku pripreme o izborima, mogućim prevarama, aktivnostima da se spriječe prevare".

 

Na pitanje zašto je međunarodna zajednica u BiH kritikovala SNSD i HDZ Inzko poručuje da je to zbog njihovog odbijanja da "podrže dobra rješenja" kada je riječ o izmjenama ZKP-a.

 

- Da je prijedlog HDZ-a koji su uputili u proceduru usklađen s međunarodnim standardima, mi bismo i taj prijedlog podržali. Međunarodni standardi se moraju poštovati i to je jedini kriterij. Kritikovali smo SNSD i HDZ jer se oni zajedno protive ovom dobrom rješenju kada je riječ o Zakonu o krivičnom postupku. Stranka koja se zalaže za evropske vrijednosti trebala bi preuzeti odgovornost i zalagati se za to, naglasio je Inzko.

 

Konstatovao je da je prijedlog SDA, koji je u Domu naroda uputio Halid Genjac, dosta bolje rješenje izmjena ZKP-a, jer je usklađen sa svim standardima Evropske unije.

 

Prvi zamjenik visokog predstavnika i Supervizor za Brčko Dennis Hearne kazao je da je BiH ostvarila neuspjeh po pitanju korigovanja Zakona o krivičnom postupku BiH.

 

- Situacija je pokazala koliko je teško postići borbu protiv korupcije, a neki izgleda imaju želju da zadrže status quo, istakao je Hearne.

 


Dodao je da se BiH suočava sa izazovima koji mogu predstavljati prepreke.

 

- Parlament ima odgovornost da radi na izmjenama i dopunama Zakona i da usvaja amandmane prema Zakonu o međunarodnom krivičnom postupku. Razgovarali smo i o ekonomskom napretku, ozbiljnim izazovima, ukljućujući stanje u Upravi za indirektno oporezivanje i Elektroprenosu BiH. Imamo različita mišljenja ponekad, zagovaramo drugačije pristupe, ali imamo zajedničke ciljeve, a to su dugoročni mir i stabilnost BiH, poručio je prvi zamjenik visokog predstavnika.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

BLIN
KOMENTARI