uspjet ćete

Pametno planiranje trudnoće: Šest savjeta uz koje ćete lakše zatrudnjeti

ŽENA iN 06.06.18, 16:29h

Pametno planiranje trudnoće: Šest savjeta uz koje ćete lakše zatrudnjeti
Kod muškaraca je pretilost povezana s nižim razinama testosterona i narušenom kvalitetom sperme

 

 

DOK nekim ženama iz prve uspijeva ostati u drugom stanju, drugima treba vremena. To može biti prilično frustrirajuće, no ponekad je dovoljno samo promijeniti nekoliko životnih navika, otkrio je Clifford Librach, osnivač Centra za plodnost i profesor na odjelu za opstetriku i ginekologiju Sveučilišta u Torontu.

 

1. Zdravo se hranite

 

''Prekomjerna tjelesna težina i neuhranjenost imaju utjecaja na začeće'', rekao je Librach i pojasnio kako su masne stanice povezane s proizvodnjom estrogena, a njihov višak ili manjak može odbaciti hormone uključene u ovulaciju.

 

Kod muškaraca je pretilost povezana s nižim razinama testosterona i narušenom kvalitetom sperme.

 

2. Riješite se stresa

 

Postoji niz istraživanja koja su pokazala da stres može utjecati na menstrualni ciklus žene, dok je za muškarce loš jer može utjecati na proizvodnju i sazrijevanje spermija. 

''Stres ne možemo eliminirati, ali ga možemo kontrolirati'', kaže Librach. ''Vježbanje, masaža, joga, meditacija i akupunktura su se pokazali učinkovitima u upravljanju stresom.''

 

3. Prestanite pušiti


Istraživanja su pokazala da ženama koje puše treba dulje da ostanu trudne te da imaju povećan rizik od neplodnosti. Pušenje u trudnoći povećava rizik od pobačaja i komplikacija tijekom trudnoće, a kod muškaraca smanjuje kvalitetu spermija.

 

4. Nemojte konzumirati alkohol

 

''Jedno do pet pića tjedno smatra se umjerenom količinom i ne bi trebalo utjecati na plodnost'', kaže Librach. Alkohol može imati ozbiljne posljedice za dijete, od male porođajne težine do teškoća u učenju. Kod muškaraca alkohol dovodi do više razine estrogena i manjeg broja spermija. 

 

5. Povećajte unos vitamina i minerala

 

Ako pokušavate zatrudnjeti, važna je folna kiselina koja obnavlja stanice i sprječava defekt neuralne cijevi fetusa. Nedostatak želja i vitamina B12 može rezultirati nepravilnom ovulacijom, dok nedostatak vitamina D može omesti hormonsku ravnotežu. 

 

6. Tempirajte pravilno seksualni odnos s partnerom

 

Važno je pravilno izračunati plodne dane. U tome vam mogu pomoći razne aplikacije jer nemaju sve žene pravilne cikluse od 28 dana. Možete pratiti i znakove koje vam daje tijelo. Obratite pozornost na bazalnu temperaturu, cervikalnu sluz i ovulacijsku bol.

 

(Index, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

*********************

Pogledajte bonus video!

 

 

 

BLIN
KOMENTARI