OBRAZOVANJE ILI PRIKRIVENO VRBOVANJE

Kako je Selmir Mašetović doveden u vezu sa 'Gulenovcima': Pozadina djelovanja Fondacije 'Izvor nade' - prvo stipendija pa...

Hronika 06.06.18, 12:20h

Kako je Selmir Mašetović doveden u vezu sa 'Gulenovcima': Pozadina djelovanja Fondacije 'Izvor nade' - prvo stipendija pa...
Ključna poveznica vodi do Fondacije "Izvor nade" koja djeluje u Bosni i Hercegovini, ali se iza kulisa dovodi u vezi sa Fethullahom Gülenom, iako se to zvanično nigdje ne pominje

 


Nakon posljednjih pozitivnih vijesti iz Turske, bh. javnost iščekuje da uhapšeni bh. student Selmir Mašetović bude pušten da se brani sa slobode u procesu dokazivanja da nije djelovao kao pripadnik Gülenove organizacije. No, kako je mladi student iz Gradačca uopšte doveden u vezu sa djelovanjem ove organizacije?


Naime, ključna poveznica vodi do Fondacije "Izvor nade" koja djeluje u Bosni i Hercegovini, ali se iza kulisa dovodi u vezi sa Fethullahom Gülenom, iako se to zvanično nigdje ne pominje.


Baš suprotno.. Fondacija “Izvor nade” deklariše se kao "probosanska, apolitička, humanitarna, neovisna, nevladina, neprofitabilna i dobrovoljna institucija koja djeluje na području Federacije Bosne i Hercegovine u skladu sa ustavom, zakonima i opšteusvojenim univerzalnim humanim i etičkim principima sa ciljem unapređenja obrazovnih, kulturnih, duhovnih i tradicijskih vrijednosti đaka, studenata i drugih građana, te promocijom dobra u svim segmentima društva". Tako se navodi na zvaničnoj stranici ove fondacije.


Ističe se i da je misija Fondacije da kroz svoj rad i stipendiranje đaka i studenata pruži adekvatnu podršku za ostvarivanje njihovih najboljih obrazovnih i odgojnih rezultata. U skladu s tim, ova fondacija godinama stipendira studente iz BiH koji odlaze na studije u Tursku, a jedan od njih bio je i Selmir Mašetović.


O tome je za medije govorio i Salmirov otac Husein Mašetović:


- On je tamo na školovanju od 2014. godine. Svršenik je medrese (islamske srednje škole) u Tuzli. Kao stipendista fondacije 'Izvor nade' iz Sarajeva otišao je u Tursku, prve godine 'na jezik', poslije se upisao na fakultet. Kad je savladao jezik, upisao se u gradu Ušak na Teološko-pedagoško usmjeravanje. Dvije godine je bio njihov stipendista. Poslije tog puča, oni se povlače. Ne znam zašto, ali nisu više nikog finansirali.


On je naglasio i sa Selmir za vrijeme tog puča uopšte nije bio u Turskoj, već kući, u BiH, ali se kasnije vraćao u Tursku, gdje je zadnje dvije godine redovno polagao ispite na koje je odlazio od kuće u Gradačcu.


- Nije ni dana više provodio u Turskoj osim da da ispite, istakao je Selmirov otac.


Mašetović je slovio za uzornog studenta i na fakultetu i u domu, i tokom godina studija, prema tvrdnjama direktora doma u Turskoj, s njim nije bilo nikavih problema.


Međutim, o Fondaciji "Izvor nade" i u bh. medijima se u više navrata pisalo kao o Gülenovoj organizaciji, koja navodno kroz obrazovanje i stipendije pridobija mlade ljude iz BiH, a o tome je svojevremeno na svjetlo dana izašlo i svjedočenje bivših bh. studenata koji su pojasnili "kako se bosanskoj djeci ispire mozak Gülenovom ideologijom", koje možete čitati OVDJE.     


Zanimljiva je informacija i da se u okviru inicijative koju je 2014. godine organizovala Fondacija "Izvor nade" za finansijsku pomoć poplavljenim i najugroženijim područjima BiH, odazvao i Fethullah Gülen koji je tada, mimo pomoći Fondacije, donirao 5.000 eura.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI