Nakon pisanja DEPO Portala

Nagrada za najbolji scenarij na TFF-u nosit će naziv Otto Englander, po Tuzlaku koji je stvarao Disneyjeve klasike

Kultura 05.06.18, 18:21h

Nagrada za najbolji scenarij na TFF-u nosit će naziv Otto Englander, po Tuzlaku koji je stvarao Disneyjeve klasike
Naglašeno je i da je ovdašnjoj javnosti malo poznata činjenica da je Otto Englander bio dio kreativnog tima Walt Disneya, gdje je pisao scenarija, knjige snimanja ili razrađivao priče u vrijeme dok se taj studio razvijao i jedan je od autora koji je radio na filmovima koji su danas povijest tog studija ali i svjetske animacije uopće

 

Udruženje građana Magic Factory kao organizator Tuzla Film Festivala (TFF), predvođeno direktorom Borisom Baltom i suradnicima, odlučilo je da na 7. TFF-u (od 12. do 19. oktobra) prvi put bude dodijeljena nagrada za najbolji scenarij i to pod nazivom Otto Englander.

 

Odlučeno je to na prijedlog umjetnika Ismara Mujezinovića, upućen na adresu Tuzla Film Festivala 1. maja ove godine. Napisao je da bi TFF trebalo da razmotri ideju o uvođenju nagrade za scenarij koja bi nosila naziv Otto Englander.

 

U obrazloženju je navedeno da se radi o scenaristi svjetskog glasa koji je rođen u Tuzli. Naglašeno je i da je ovdašnjoj javnosti malo poznata činjenica da je Otto Englander bio dio kreativnog tima Walt Disneyja, gdje je pisao scenarija, knjige snimanja ili razrađivao priče u vrijeme dok se taj studio razvijao i jedan je od autora koji je radio na filmovima koji su danas povijest tog studija ali i svjetske animacije uopće.

 

- Nakon obavljenog kratkog istraživanja o temi spomenutog prijedloga, direktor TFF-a Boris Balta sa suradnicima zaključio je da velika filmska imena (potekla s ovih prostora i u svijetu ostvarila uspješnu karijeru) poput Englandera treba predstaviti javnosti da bi Tuzla i BiH imala širi kulturni milje - navodi se.  

 

U saopćenju za javnost TFF navodi da se o Ottu Englanderu moglo pronaći da je rođen u Tuzli 1906. godine gdje je i odrastao. Da je bio sin Jevreja (Bele Englender i Giselle Englander). Bio je oženjen Ernom Pinto, sestrom slikara James Haim Pinto. Početkom dvadesetih godina 20. stoljeća Otto odlazi u New York, završava art školu u Chester School.

 

- Za Otta Englandera u Tuzli i BiH malo ko je čuo, ali je većina pogledala barem jedan film za koji je on pisao scenarije, knjige snimanja ili razrađivao priče. Na IMDb se može pronaći da je autor scenarija i priča za brojne kratke animirane filmove iz serije o Mickey Mousu, Paji Patku .... zatim za mnoge dugometražne animirane filmove. Otto Englander je umro od srčanog udara u Los Angelesu 1969. godine - saopćeno je.

 

(FENA/md)

 

***********************

Pogledajte bonus video!

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI