ne propustite otvaranje u 17 h

Izložbe 'Balkanska ruta' i 'People of Sarajevo' u Historijskom muzeju BiH

Kultura 05.06.18, 08:50h

Izložbe 'Balkanska ruta' i 'People of Sarajevo' u Historijskom muzeju BiH
"Balkanska ruta"' je izložba 44 fotografije Marka Đurića koje prikazuju svakodnevne borbe i kršenja ljudskih prava s kojima su suočeni izbjeglice, migranti i azilanti s Bliskog istoka, na putu ka boljem životu

 

Civil Rights Defenders najavio je za danas u Historijskom muzeju BiH otvaranje izložbe "The Balkan Route" (Balkanska ruta), u kombinaciji sa izložbom fotografija iz projekta "People of Sarajevo". 

 

"Balkanska ruta"' je izložba 44 fotografije Marka Đurića koje prikazuju svakodnevne borbe i kršenja ljudskih prava s kojima su suočeni izbjeglice, migranti i azilanti s Bliskog istoka, na putu ka boljem životu. 

 

- Projekt Imrane Kapetanović "People of Sarajevo" govori priče o Sarajevu podsjećajući da postoje divni ljudi koji rade divne stvari u ovom gradu. Izložene fotografije će prikazati izbjeglice koje su se našle u Sarajevu - navode organizatori izložbe. 

 

Izložba je dio Refugees Welcome, događaja u Bosni i Hercegovini u okviru kojeg će biti upriličen koncert podrške Dubioze kolektiva i Helem nejse. 

 

U najavi se dodaje da će se u Sarajevu 7. juna balkanski lideri sastati da bi razgovarali o suradnji s ciljem 'rješavanja problema granične sigurnosti'. 

 

- Obaveza vlada u regionu, EU, UN i drugih međunarodnih i državnih tijela je da obezbijede siguran i legalan prolazak svake osobe koja je prinuđena da napusti svoj dom zbog rata, nestabilnosti, degradacije životne sredine ili ekonomske opresije; da osiguraju da svaka osoba ima pravo da legalno zatraži azil; te da se obezbijede ljudska prava za one koji se danas nalaze na opasnoj ruti - navodi Civil Rights Defenders.

 

Otvaranje izložbe će biti upriličeno danas u 17h u Historijskom muzeju BiH. 

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI