između ruske gubernije i turskog pašaluka

Mini geopolitički poligon: Da biste dobili izbore u BiH, recite 'Mi volimo Rusiju, mi volimo Tursku, oni vole nas'

Front 04.06.18, 12:34h

Mini geopolitički poligon: Da biste dobili izbore u BiH, recite 'Mi volimo Rusiju, mi volimo Tursku, oni vole nas'
- Izjavu Bakira Izetbegovića o Erdoanu kao božjem čovjeku označio bih kao poltronstvo i idolopoklonstvo zasnovano na ideološkoj matrici - slavimo Erdoana i klanjamo mu se, jer ga je poslao bog- kazao je Džihić

 

U najnovijem Mostu Radija Slobodna Evropa razgovaralo se o tome koliki je uticaj Rusije i Turske u Bosni i Hercegovini. Sagovornici su bili Aleksandar Trifunović, glavni urednik nezavisnog magazine BUKA iz Banjaluke, i Vedran Džihić, predavač na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beču.

 

Bilo je riječi o tome zašto Bakir Izetbegović vjeruje da je turskog predsjednika Erdogana poslao sam bog, zbog čega je Milorad Dodik čest gost ruskog predsjednika Putina, o vazalnom odnosu Dodika i Izetbegovića prema Putinu i Erdoanu, o emotivnoj vezanosti Srba za Rusiju i Bošnjaka za Tursku, zašto Turska i Rusija mnogo manje investiraju u Bosni i Hercegovinu nego zapadne zemlje, da li je zajednički cilj Rusije i Turske da Evropsku uniju i Zapad istisnu iz Bosne i Hercegovine, da li bi Putin podržao Dodika kada bi pokušao da otcijepi Republiku Srpsku, da li Izetbegović misli da bi Turska, a ne Zapad, spriječila secesiju srpskog eniteta, kao i o tome koliko jačanje turskog i ruskog uticaja udaljava Bosnu i Hercegovinu od Evorpske unije.

 

Omer Karabeg: U posljednje vrijeme Turska sve više jača svoj uticaj u Federaciji Bosne i Hercegovine. Vrhunac tih nastojanja bio je masovni predizborni miting turskog predsjednika Erdoana, na kome je Bakir Izetbegović, lider Stranke demokratske akcije i predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine, tretirao Erdoana kao čovjeka koga je poslao sam bog. On to nije rekao metaforično, nego je govorio kao neko ko je uvjeren da je Erdoan uistinu božji čovjek.

 

Vedran Džihić: Ovo što se nedavno desilo u Sarajevu mora se staviti u kontekst razvoja tursko-bošnjačkih odnosa u zadnje dvije do tri decenije. Svi se sjećamo priče da je Alija Izetbegović navodno ostavio Erdoanu u amanet brigu za Bosnu i Hercegovinu, a što je turski predsjednik pomenuo na mitingu u Sarajevu. Turska se već dugo “brine“ o ovom području, ne toliko ekonomski, koliko ideološki. Pominju se zajednička religija i kultura i zajednički identitet kao spas za Bošnjake. Priziva se zajednička prošlost, kao što je to Erdoan učinio na mitingu u Sarajevu pozivajuću se na zajedničku borbu Turaka i Bošnjaka na Dardanelima. Stvara se osjećaj da je Turska matična zemlja za Bošnjake, kao što je Srbija za bosanskohercegovačke Srbe ili Hrvatska za bosanskohercegovačke Hrvate.

 

- Izjavu Bakira Izetbegovića o Erdoanu kao božjem čovjeku označio bih kao poltronstvo i idolopoklonstvo zasnovano na ideološkoj matrici - slavimo Erdoana i klanjamo mu se, jer ga je poslao bog. Turska, sa svoje strane, nudi paternalizam - mi smo veći, jači, mi smo tu da se brinemo o vama i da vam pokažemo put u novu i svjetliju budućnost. Rezultat ove mješavine poltronstva i paternalizma je jako negativan za Bosnu i Hercegovinu, pošto skreće pažnju sa suštinskih problema i ne doprinosi demokratizaciji društva. Jer kakav bi demokratski uzor Putin i Erdoan mogli biti za Bosnu i Hercegovinu? - kazao je Džihić.

 

Ostatak intervjua čitajte ovdje

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 

BLIN
KOMENTARI