SELMIR MEŠETOVIĆ U TURSKOM PRITVORU OD 22. MAJA

Otac uhapšenog bh. sudenta u očaju: Vratio se u Tursku da završi sa ispitima... Da je radio nešto protiv, zar bi smio ići ponovo tamo?!

Hronika 02.06.18, 14:08h

Otac uhapšenog bh. sudenta u očaju: Vratio se u Tursku da završi sa ispitima... Da je radio nešto protiv, zar bi smio ići ponovo tamo?!
„Moj sin je uhapšen 22. maja. Od tada nisam razgovarao sa njim“, rekao je Huso Mešetović, očajan jer se petogodišnji boravak njegovog sina u Turskoj završio na ružan način

 


Otac studenta Selmira Mašetovića uhapšen prošle sedmice u Turskoj rakao je agenciji Patria da bi u ponedjeljak mogao imati više detalja o njegovim sinu, koji se nalazi u pritvoru u zapadnoj turskoj provinciji Usak.


„Moj sin je uhapšen 22. maja. Od tada nisam razgovarao sa njim“, rekao je Huso Mešetović, očajan jer se petogodišnji boravak njegovog sina u Turskoj završio na ružan način. 


Dodaje da je u kontaktu sa bh. konzulatom u Turskoj koji mu pomaže maksimalno u okvirima njihovih mogućnosti, ali da su one dosta ograničene.


„Još uvijek smo u neizvjesnosti, ne znamo kako je Selmiru u pritvoru, ne znamo šta mu se sve stavlja na teren, ne znamo kako će sve ovo završiti“, kaže uplašeni otac.


Turske snage sigurnosti uhapsile su bh. studenta iz Gradačca zbog sumnje da je pripadnik pokreta Fetullaha Gulena.


Huso Mešetović kaže da njegov sin nije bio u Turskoj u vrijeme vojnog puča, već kod kuće u Gradačcu.


„On ne može biti neprijatelj nikoga. Konačno, da je radio nešto protiv Turske, zar bio smio otići ponovo tamo. A on se upravo krajem maja vratio u Tursku da završi sa ispitima koji su mu ostali“, dodaje otac. 


Kaže da je Salmir završio Behrem-begovu medresu u Tuzli, nakon čega je kao stipendista otišao da studira psihologiju u Turskoj. Cijeli život se bavio naukom, a ne politikom.


Turske vlasti također su 2016. uhapsile jednog bh. studenta pod sumnjom da ime veze sa organizacijom FETO, za koju tamošnje vlasti tvrde da su teroristička organizacija. Student iz Cazina Samed Nadarević je oslobođen svih optužbi.

 

(Nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI