nakon sastanka operativnog štaba

Mektić objasnio otkud dolazi većina migranata, ko je zatražio azil, koliko ih je sveukupno...

Front 31.05.18, 12:59h

Mektić objasnio otkud dolazi većina migranata, ko je zatražio azil, koliko ih je sveukupno...
Kako je kazao, u toku ove godine 3.300 migranta je vraćeno sa granice BiH

 

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da je od početka godine u BiH ušlo 5.116 ilegalnih migranata, od čega je oko 70 posto napustilo našu zemlju. 



Nakon sastanka Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH, Mektić je rekao da je zahtjev za azil dosad podnijelo njih 475, ali da azil nikome nije odobren. 



Pojasnio je da u strukturi migranata trenutno prednjače državljani Pakistana, slijede Sirijci, a na trećem mjestu su Iranci kojima je Srbija ukinula vize i iz te zemlje pokušavaju da dođu do zapadne Evrope. 



Mektić je istakao da je upućivanje dodatnih snaga na granicu dalo dobre rezultate, te da je u ovoj godini 3.300 migranta vraćeno sa bh. granice. 



Potcrtao je da su teze o "tajnom planu Sarajeva" da hiljade migranata budu naseljene u Republiku Srpsku izmišljotine i da je to nemoguće, a da tu priču potiču političari kako bi skrenuli pažnju sa stvarnih problema. 



Mektić je naveo i da je Krizni fond EU odobrio 1,5 miliona eura pomoći Bosni i Hercegovini za borbu protiv ilegalnih migracija. 



Najavio je da će 7. juna u Sarajevu biti održana međunarodna konferencija o ovim pitanjima na kojoj će učestvovati predstavnici Grčke, Makedonije, Albanije, Srbije, Crne Gore, BiH, Hrvatske, Slovenije i Austrije, te da će on na tom sastanku postaviti nekoliko pitanja na koje ćemo morati dati odgovore i insistirati na pronalaženju tačke na kojoj se okupljaju migranti, za šta smatra da je u Grčkoj. 



Također, kazao je da je dogovoreno da će Operativni štab za pitanja migracija u BiH zasjedati svakog četvrtka, nakon čega će biti održavane pres-konferencije zbog interesa medija i javnosti.



(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI