Kako da vuk bude sit, a i sve ovce na broju

Novi prijedlog reforme Izbornog zakona: Sa ili bez ustavnih promjena - može li ovaj model zadovoljiti sve narode u BiH?!

Front 31.05.18, 12:13h

Novi prijedlog reforme Izbornog zakona: Sa ili bez ustavnih promjena - može li ovaj model zadovoljiti sve narode u BiH?!
Riječ je, kako se tvrdi, o jedinom prijedlogu koji rješava sva otvorena pitanja odnosno presude Ustavnog suda U-23-14 i Europskog suda za ljudska prava u predmetima „Sejdić-Finci“, „Zornić“ i „Pilav“.

 

 

Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara, nestranački i neovisni "think tank", načinio je opsežan i detaljan prijedlog modela Izbornog zakona koji obuhvata set dokumenata i prijedloga.


Set uključuje ukupno pet dokumenata, i to:

 

  • IDPI Meritum i razumijevanje presuda Ustavnog suda BiH
  • IDPI Prijedlog: modeli za reformu Izbornog zakona BiH
  • IDPI Algoritam za reformu izbornog zakonodavstva BiH
  • IDPI Često postavljenja pitanja i odgovori
  • IDPI Entitetski i nacionalni veto
     

Među njima se posebno ističu dva - "IDPI Meritum i razumijevanje presuda Ustavnog suda BiH“. U njemu se detaljno analiziraju presude Ustavnog suda BiH U-23-14 (predmet „Ljubić“) i U-3-17 (predmet „Čolak“), a možete ga pogledati OVDJE.


Drugi i ključni dokument je „IDPI Prijedlog: modeli za reformu Izbornog zakona BiH“, kroz koji se nude dva rješenja za reformu izbornog zakonodavstva. Riječ je, kako se tvrdi, o jedinom prijedlogu koji rješava sva otvorena pitanja odnosno presude Ustavnog suda U-23-14 i Europskog suda za ljudska prava u predmetima „Sejdić-Finci“, „Zornić“ i „Pilav“. Kompletan dokument možete pogledati OVDJE.


IDPI će početkom juna u Mostaru organizirati i javno predstavljanje iznesenih prijedloga za izmjene Izbornog zakona BiH, o kojima navode sljedeće:


"Naš cilj je omogućiti nesmetano kandidiranje i natjecanje na svim izborima u BiH, neovisno o nacionalnoj/identitetskoj pripadnosti. Učinili smo to u skladu sa Ustavom BiH te aplicirajući matematičke modele i koeficijente, što garantira očuvanje postojećih administrativno-teritorijalnih granica i minimalne promjene samog zakonodavstva".


Dokument „IDPI Algoritam za reformu izbornog zakonodavstva BiH“ sugerira rezon i načela modela IDPI-ja te objašnjava način na koji funkcioniraju izbori u BiH, dokument, „IDPI Često postavljenja pitanja i odgovori“ odgovaraju na dvojbe i učestala pitanja, dok „IDPI Entitetski i nacionalni veto“ ulazi u analizu entitetskog i nacionalnog veta.

 

Misija IDPI-ja je unaprjeđenje i razvijanje ekspertize u poljima državne organizacije i dobre vladavine. Institut je osnovan 2013. godine u Mostaru, a njegov fokus je očuvanje multikulturalnih i multietničkih partikularnosti Bosne i Hercegovine.


IDPI istražuje političke i društvene pojedinosti koje su u skladu s načelima demokratske legitimnosti i društvenih partikularnosti, zaštitu individualnih i skupnih prava, uključujući i prava etničkih manjina.


- Obzirom na našu misiju i negativne trendove u BiH, koji se odvijaju zbog izazova oko Izbornog zakona, naš Stručni tim izradio je set dokumenata i prijedloga. Njihov je cilj održiva reforma izbornog zakonodavstva, pojašnjavaju u obrazloženju svog modela reforme Izbornog zakona u BiH.


Mogu li na ovaj način svi biti zadovoljni - i vuk sit i ovce na broju?!  

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI