jedan od vodećih u ovoj oblasti u bih

Jedanaesto izdanje festivala 'Dani arhitekture' održano u Sarajevu

Kultura 29.05.18, 20:46h

Jedanaesto izdanje festivala 'Dani arhitekture' održano u Sarajevu
Ovogodišnji 'Dani arhitekture' počeli su u srijedu na platou kompleksa Skenderija, gdje su se osim koordinatora festivala, obratili i kantonalni ministar kulture i sporta, kao i ovogodišnji moderator, hrvatski arhitekta Dinko Peračić

 

Festival 'Dani arhitekture', 11. po redu, održan je od 23. do 27. maja u Sarajevu. Festival važi za jedan od vodećih u oblasti arhitekture u državi, te pretenduje da bude jedan od najvećih u ovom dijelu Evrope.

 

Ovogodišnji 'Dani arhitekture' počeli su u srijedu na platou kompleksa Skenderija, gdje su se osim koordinatora festivala, obratili i kantonalni ministar kulture i sporta, kao i ovogodišnji moderator, hrvatski arhitekta Dinko Peračić. 

 

Zvanično otvorenje nastupilo je video mappingom na fasadi dvorane Skenderija, čime je arhitektonska struka Sarajeva i BiH pokušala da skrene pažnju na vrijednost tog objekta, te njegovog okruženja. Posjetioci su u Muzeju savremene umjetnosti Ars Aevi imali priliku da prisustvuju otvaranju i razgledanju izložbe "3650 Dana savremene arhitekture u Sarajevu". 

 

U kinu Meeting pointu održana je prezentacija najboljih radova sa međunarodnog konkursa "Prostor slobode", a u vezi s bob i sankaške staze na Trebeviću. 

 

Održana je i prezentacija rezultata radionice Cycling City Sarajevo.

 

Predavanja su održali Habibeh Madjdabadi iz Irana i Iva Letilović, studio Letilović+Pedišić iz Hrvatske. 

 

Učesnici Festivala posjetilu Trebević i bob stazu, fokusom ovogodišnjeg međunarodnog konkursa, odnosno sarajevskim Prostorom slobode. 

 

Upriličena je i prezentacija Franka Havermansa iz Holandije, Firme iz Bosne i Hercegovine, studija RAUM iz Srbije i SKROZ iz Hrvatske, saopćili su organizatori.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI