Kolinda Grabar-Kitarović najavila nove mjere

Hrvatska policija pojačava kontrolu na granici s Bosnom i Hercegovinom

Front 28.05.18, 18:39h

Hrvatska policija pojačava kontrolu na granici s Bosnom i Hercegovinom
Hrvatska policija ojačala je sve potrebne kapacitete za kontrolu državne granice, odnosno spoljne granice EU prema Bosni i Hercegovini dodatnim rasporedom i angažovanjem potrebnih ljudskih i tehničkih kapaciteta, dodala je Grabar-Kitarović

 


U Hrvatskoj se s posebnom pažnjom prati pojačani priliv migranata na novoj ruti preko BiH, a policijske uprave, koje se protežu do granice s BiH, dobile su nalog da sprovode jaču kontrolu granice.

 

Prema dostupnim podacima, u prva tri mjeseca ove godine, prilikom pokušaja nezakonitog ulaska u Hrvatsku, zatečena je 371 osoba, što je oko 70 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Nešto manje od 300 ljudi vraćeno je u BiH u readmisijskom postupku, jer su u Hrvatsku ušli iz te zemlje, javlja agencija Beta.

 

Migranti uglavnom pokušavaju da uđu u Hrvatsku uz pomoć krijumčara, ali i samostalno. Prema pisanju hrvatskih medija, kada je riječ o ilegalnom ulasku iz BiH, to uglavnom čine na najužem dijelu Hrvatske, gdje je udaljenost od Unsko-sanskog kantona u BiH do Kupe na granici sa Slovenijom oko 70 kilometara.

 

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nedavno je za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista izjavila da će Hrvatska učiniti sve da spriječi ulazak migranata iz BiH. Ona je izrazila spremnost da u tome pomogne i BiH.

 

Hrvatska predsjednica je rekla da će Hrvatska kroz agenciju za kontrolu evropskih granica Fronteks staviti na raspolaganje svoje policijske službenike za nadzor granice na koordinacijsku tačku na graničnom prelazu Mali Zvornik na granici između BiH i Republike Srbije.

 

"Hrvatska policija ojačala je sve potrebne kapacitete za kontrolu državne granice, odnosno spoljne granice EU prema Bosni i Hercegovini dodatnim rasporedom i angažovanjem potrebnih ljudskih i tehničkih kapaciteta", dodala je Grabar-Kitarović.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI