IZ BIH OTIŠLA U RATU, DANAS PRIZNATA U SVIJETU

Tuzlanka Mirela Delibegović stvara revolucionarni lijek protiv dijabetesa, raka dojke, kardiovaskularnih bolesti...

ŽENA iN 27.05.18, 20:16h

Tuzlanka Mirela Delibegović stvara revolucionarni lijek protiv dijabetesa, raka dojke, kardiovaskularnih bolesti...
Mirela je u svijetu medicine heroina, zajedno sa svojim timom stvorila je lijek „Trodameskin“ koji se klinički ispituje, a namijenjen je za liječenje raka dojke, dijabetesa tip 2 i kardiovaskularnih bolesti

 

 

Mirela Dalibegović, porijeklom iz Tuzle, redovni je profesor na Aberdeen univerzitetu u Škotskoj, a svoj profesionalni angažman posvetila je istraživanju dijabetesa i gojaznosti. Iako je u slobodno vrijeme zauzeta brigom o dvoje djece, ona pronalazi vremena i da trči maratone. 


Mirela je u svijetu medicine heroina, zajedno sa svojim timom stvorila je lijek „Trodameskin“ koji se klinički ispituje, a namijenjen je za liječenje raka dojke, dijabetesa tip 2 i kardiovaskularnih bolesti. 


Na početku razgovora za „Azru“ Mirela govori o svom putu od Tuzle, preko Harvarda do današnjeg statusa.


– Taj put se trenutno čini logičan. Iz Tuzle sam otišla 1994., u augustu. Dobila sam stipendiju George Heriot’s škole u Edinburghu i tu sam za osam mjeseci uradila sve ispite za koje se druga djeca pripremaju godinama. Nakon toga sam dobila stipendiju na Univerzitetu u Edinburghu, gdje sam četiri godine studirala farmakologiju, a u završnoj godini sam odlučila da odem u London. Mislim da je to bila prekretnica koja je utjecala u kom pravcu će ići moja karijera. Poslije apsolventskog sam dobila ponudu da radim doktorat na Dundee univerzitetu, koji je najbolji centar za istraživanje dijabetesa, a onda je uslijedila ponudu za postdoktorski studij na Harvardu. Uvijek sam se vodila rečenicom: „Šta je najgore što se može desiti ako prihvatim? Može se desiti da ne ispadne dobro i ja propadnem, ali sam makar probala“. Jer, ako ne probate nikada nećete znati da li ste mogli uspjeti – kaže Mirela.


Dio ste tima koji je napravio novi lijek „Trodameskin“, čija su klinička ispitivanja u toku. Recite nam nešto više o njemu?  


– Na proteinu, na koji Trodameskin djeluje, radim od 2003., tačnije od Harvarda. Taj lijek se klinički testira za dijabetes već godinama i prošao je kroz fazu jedan. Također su u toku i njegova klinička testiranja za rak dojke, a napisala sam i projekt gdje ćemo provjeriti da li bi mogao biti efikasan i kod kardiovaskularnih bolesti. Inače, taj lijek je izolovan iz jetre ajkula koje su ovdje milionima godina, a da se nisu promijenile. Ljudi me često pitaju gdje mogu kupiti lijek i da li ga ja imam? No, lijek se još ne može kupiti nigdje jer, još uvijek, nije odobren za upotrebu na ljudima. Svaki lijek mora da prođe striktne faze jedan, dva i tri da bi se odobrio za upotrebu na ljudima. Preostaje nam još koraka...


Nastavak teksta čitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI