VIDEO/ Mira Furlan o golotinji u bivšoj Jugoslaviji

Reditelji nisu znali šta napraviti s glumicama, osim da ih skinu, seksualno uznemiravanje je bilo zrak koji smo disali

Mediji 27.05.18, 13:45h

Reditelji nisu znali šta napraviti s glumicama, osim da ih skinu, seksualno uznemiravanje je bilo zrak koji smo disali
Mira Furlan kaže da tek sada vidi koliko su je roditelji liberalno odgajali, budući da je za vrijeme rane mladosti sebe smatrala jednakom muškarcima i nije se obazirala na uvrede i seksizam. Glumica je novinarima kazala da je seksualno uznemiravanje u Jugoslaviji bilo svakodnevica

 

Legendarni jugoslovenski film "Ljepota poroka" doživio je restauraciju te će njegovo digitalno izdanje biti prikazano sljedeće sedmice u okviru projekta "Vip Kinoteka". 

 

Glavna glumica filma Mira Furlan za beogradski "Danas" progovorila je o snimanju filma, golotinji, ali i događajima koji su joj prekinuli karijeru u bivšoj Jugoslaviji, prenosi Index.

 

"Ljepota poroka" prikazala je seksualno oslobađanje žene iz unutrašnjosti Crne Gore nakon što dolazi raditi u nudistički kamp. Film obiluje scenama golotinje, a prikazan je i seks utroje.

 

- Naši reditelji nisu znali šta napraviti s glumicama, osim da ih skinu. Nisam sigurna je li iko i primjetio razliku između uobičajenog bezrazložnog, voajerskog i prostačkog seksualizaranja žena na našem filmu od Živkovog pokušaja da u ovom filmu progovori iz pozicije žene kao potpunog outsajdera u društvu - kazala je Mira, koja se nekoliko puta skidala u kultnim jugoslovenskim filmovima.

 

Mira Furlan kaže da tek sada vidi koliko su je roditelji liberalno odgajali, budući da je za vrijeme rane mladosti sebe smatrala jednakom muškarcima i nije se obazirala na uvrede i seksizam. Glumica je novinarima kazala da je seksualno uznemiravanje u Jugoslaviji bilo svakodnevica.

 

- Seksualno uznemiravanje je bio zrak koji smo disali, nešto što si morao shvatiti kao činjenicu s kojom se živi, inače se nije moglo opstati. Uglavnom smo sve radili da bismo zaštitili muškarce od njihovog vlastitog samoponiženja - zaključila je. 

 

 

(Index, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI