Halid Genjac uoči stranačke Konvencije

Promjena plana u SDA: Vraćaju li se Denis Zvizdić i Sebija Izetbegović u igru?!

Front 25.05.18, 13:51h

Promjena plana u SDA: Vraćaju li se Denis Zvizdić i Sebija Izetbegović u igru?!
Većina članova Konvencije može usvojiti takav zaključak koji bi bio obavezujući za sve kandidate i u tom slučaju bi mogao biti i veći broj kandidata na listiću, kaže generalni sekretar SDA

 

Generalni sekretar SDA Halid Genjac danas je predao prijavu svoje stranke za učešće na oktobarskim izborima u Centralnu izbornu komisiju.

 

Nakon što je izjavio kako u SDA očekuju da će ta stranka i biti najvažniji politički subjekat, on se osvrnuo i na sutrašnju Konvenciju stranke te kazao "da se može desiti da se kao kandidati za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH vrate Denis Zvizdić i Sebija Izetbegović, jer je to najznačnije i najveće tijelo stranke poslije Kongresa".

 

- Konvencija ima razne mogućnosti i ogromna ovlaštenja. Većinom glasova može promijeniti lista, dopuniti... U ovom trenutku imamo dva kandidata od četiri koje je Predsjedništvo utvrdilo. Dva su odustala. Konvencija kao organ većinom glasova može u ovom procesu donijeti razne odluke, zavisno od toga kako to budu smatrali članovi Konvencije. Odnosno, kako to bude smatrala većina Konvencije. Do gospodina Zvizdića je da li će prihvatiti sve ovo što je do sada odlučeno i da li će nastaviti da učestvuje u igri koja podrazumijeva na kraju tajno izjašnjavanje svih članova Konvencije. Kandidat SDA će biti onaj kandidat koji na kraju, da li u jednom krugu ili u dva kruga, dobije natpolovičnu većinu prisutnih članova od 262 člana Konvencije, kazao je Genjac.

 

Dodao je da se teoretski može desiti da se kandidati na neki način vrate u tu utrku i da učestvuju u tajnom glasanju.

 

- Većina članova Konvencije može usvojiti takav zaključak koji bi bio obavezujući za sve kandidate i u tom slučaju bi mogao biti i veći broj kandidata na listiću. Govorim teoretski i imajući u vidu značaj Konvencije i njene statutarne nadležnosti, rekao je Genjac.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI