Dragan Lukač pred Anketnim odborom o slučaju Dragičević

Nikad nisam rekao da je David opljačkao kuću... Ne znam hoće li toksikološki nalaz imati dokaznu snagu na sudu!

Hronika 25.05.18, 12:46h

Nikad nisam rekao da je David opljačkao kuću... Ne znam hoće li toksikološki nalaz imati dokaznu snagu na sudu!
Tužioci bi mogli češće izlaziti na lice mjesta, što oni ne rade. Pogotovo kada se slučajevi otkriju noću, oni to uglavnom prebace na policiju – kaže Lukač

 

Sve ono što sam iznio nedavno na sjednici Narodne skupštine RS oko slučaja Davida Dragičevića stojim iza toga. Bio sam na službenom putu i vratio sam se kada je tijelo pronađeno, a o tome su me obavjestili saradnici i rekli da procedura ide dalje kao što je uobičajeno.

 

Rekao je to danas ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač tokom saslušanja pred Anketnim odborom Narodne skupštine Republike Srpske, na pitanje Branislava Borenovića kada je saznao za pronalak tijela Dragičevića.

 

– Ministar ne učestvuje u istrazi i propisano je ko vodi istragu. Ministar bude obavješten o onom šta se radi. Kada je u pitanju uviđaj postoje procedure koje su uobičajne koje se vode kod bilo kojeg slučaja. Kada se nešto desi obavijesti se tužilac i on odlučuje da li će izaći na lice mjesta ili će policija uraditi uviđaj – rekao je Lukač.

 

Borenović je upitao Lukača da li je obavještavan o toku istrage, a Lukač je izjavio da se ne uključuje direktno u istrazi, ali bude obavješten o svim stvarima koja su teža krivična djela, ili ako bi mogla biti, posebno ako je nešto uznemirilo javnost.

 

– Poslije podnošenja izvještaja Tužilaštvu, nakon par dana čuo sam se glavnim tužiocem Lepirom i rekao da smo upoznali javnost šta je utvrđeno do sada, jer je javnost bila zainteresovana za slučaj. Lepiru sam rekao da bi bilo dobro i da Tužilaštvo izađe u javnost – ističe Lukač.

 

On je dodao da tužilac bude obavješten o svim koracima.

 

Lukač je rekao da ne zna da na licu mjesta nisu pregledali džepove na odjeći.

 

– Da se izađe na pres konferenciju to je bila zajednička odluka rukovodioca MUP RS. Došli smo do tog zaključka zbog velike zainteresovanosti javnosti, i da bude transparentni kao što smo uvijek bili. Nismo imali potrebe da u tom trenutku krijemo, zato smo odlučili da se održi konferencija i da se iznesu saznanja koja su mogla biti iznesena, a da se ne ugrozi istraga – rekao je Lukač.

 

Ponovio je da nije praksa da tužilac izlazi na pres konferencije.

 

Branislav Borenović je rekao je da su juče dobili odgovor iz VSTS, zbog uzimanja izjave od tužioca Želimira Lepira i Dalibora Vreća, i da im je dozvoljeno da ih ispitaju.

 

Lukač je rekao da se nikada ne konsultuje s vrhom svoje političke stranke o tome šta treba da uradi u istrazi.

 

Ministar unutrašnjih poslova rekao je i da ne zna da li će Karanov toksikološki nalaz imati dokaznu snagu na sudu.

 

Na pitanje Borenovića da li je upoznat sa tim da nije obavljen uviđaj poslije navodne pljačke kuće na Laušu, on je dodao da je “za to saznao kasnije”.

 

– Zbog toga smo napravili promjene u Policijskoj stanici Lauš. Kada je vlasnik prijavio da je opljačkana kuća bila je nedjelja, dežurni inspektor zbog nemara nije izašao da obavi uviđaj i pozvao stranku da da izjavu. Drugi dan kada su izašli u kuću vidio je da oštećeni tu žive i da su pomjerali stvari. U tom trenutku ta krađa se nije mogla dovesti u vezu sa nestankom Davida Dragičevića – rekao je Lukač i dodao da smatra da je to propust.

 

“Tužioci bi mogli češće izlaziti na lice mjesta”

 

– Ni u jednom trenutku nisam rekao da je David opljačkao kuću, postoje snimci da je došao do te kuće. Prve informacije o tome donijela je njegova majka i taj snimak je pregledan i ona je rekla policajcima da je to njen sin i da se on krije u nekoj vikendici njenog oca. Sve sa razlogom što je mislila da bježi od policije zbog neke provale. To mi je potvrdila i kada sam bio u njihovoj kući. Rekla je da je živ i da se krije i da ga pronađu, ako treba da ide i u zatvor – istakao je Lukač.

 

On je rekao da ne postoji problemi između tužilaštva i policije koji bi mogli dovesti da se utiče na neke slučajeve.

 

– Odnosi bi mogli biti bolji. Tužioci bi mogli češće izlaziti na lice mjesta, što oni ne rade. Pogotovo kada se slučajevi otkriju noću, oni to uglavnom prebace na policiju – kaže Lukač.

 

(srpskainfo.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI