u muzeju Ars Aevi

Dani arhitekture': Izložba '3650 Dana savremene arhitekture u Sarajevu'

Kultura 24.05.18, 09:27h

Dani arhitekture': Izložba '3650 Dana savremene arhitekture u Sarajevu'
Manifestacija 'Dani arhitekture' ima za cilj okupiti značajna imena iz oblasti arhitekture koji bi načinima rada i iskustvom pomogli u rješavanju različitih problema s kojima se ovdašnji stručnjaci suočavaju poput objekata koji se zanemaruju ili se na pravi način ne održavaju
 
Za otvaranje manifestacije 'Dani arhitekture 2018" u muzeju Ars Aevi u Sarajevu postavljena je izložba "3650 Dana savremene arhitekture u Sarajevu", a oslikava rezultate truda i rada uloženog u tu manifestaciju koja se ove godine održava jedanaesti put.   
 
 
Jedan od organizatora jedanaestog izdanja 'Dana arhitekture' Gorica Mehić kazala je Feni da je izložba djelo Nedima Mutavelića (jednog od organizatora manifestacije), a uloženo je dosta truda da bi se odabrao materijal koji oslikava sve ono „što se proživjelo jedanaest godina.“ 
   
 
Organizatori se nadaju i objavljivanju knjige u koju su sumirani rezultati, iskustva i najvažniji događaji u proteklih deset godina (perioda u razvoju suvremene arhitekture), kao i rezultati rada organizacije mladih arhitekata. 
 
 
- Svi volonterski radimo i istinski smo zadovoljni kad smo u prilici da kažemo da će i naredne godine biti održana manifestacija 'Dani arhitekture'. Da imamo poriv, elan i adrenalin da kažemo, naredne godine će biti još bolje - naglasila je Mehić.        
 
 
Manifestacija 'Dani arhitekture' ima za cilj okupiti značajna imena iz oblasti arhitekture koji bi načinima rada i iskustvom pomogli u rješavanju različitih problema s kojima se ovdašnji stručnjaci suočavaju poput objekata koji se zanemaruju ili se na pravi način ne održavaju. 
 
 
Nakon večerašnjeg oficijelnog otvaranja, za sutra je planirana prezentacija radova studenata pristiglih na međunarodni konkurs o tome kako bi se mogla reanimirati bob staza na Trebeviću, a najbolji će biti i nagrađen. Na taj konkurs pristigli su radovi studenata iz širom Evrope, a u užu konkurenciju odabrano je sedam radova. Organizatori su obradovani što je ove godine pristiglo više radova bh. studenata nego prošle godine.   
 
 
Festival će biti zatvoren 27. maja, a programom manifestacije 'Dani arhitekture 2018' planirana su i predavanja istaknutih arhitekata iz BiH i inozemstva. Planiran je i izlet na bob stazu na Trebeviću, što će biti prilika i za prijevoz žičarom. 
 
Ovogodišnja tema manifestacije 'Dani arhitekture' je "Prostor slobode - Space of Freedom", a po ocjeni organizatora 'Dani arhitekture' prešli su dug ali prepoznatljiv put od tek studentskog projekta, do jednog od najznačajnijih događaja za suvremenu arhitekturu u BiH.
 
(FENA/rm)
BLIN
KOMENTARI