dobitnik pulitzera otišao u 85. godini

Preminuo slavni američki pisac Philip Roth

Hronika 23.05.18, 08:16h

Preminuo slavni američki pisac Philip Roth
Napisao je više od 30 romana i zbirki priča. Dobitnik je brojnih nagrada, a desetljećima se nalazio na užem popisu kandidata za Nobelovu nagradu za književnost koju međutim nikada neće dobiti

 

 

Slavni američki pisac Philip Roth, dobitnik Pulitzerove nagrade za roman "Američka pastorala", umro je u utorak u dobi od 85 godina, objavili su američki mediji. 

 

Rođen 1933. u Newarku u New Jerseyu u obitelji američkih Židova srednje klase porijeklom iz Galicije, Roth je u svojim djelima često tematizirao neuroze i opsesije židovskih intelektualaca u Sjedinjenim Državama. 

 

Napisao je više od 30 romana i zbirki priča. Dobitnik je brojnih nagrada, a desetljećima se nalazio na užem popisu kandidata za Nobelovu nagradu za književnost koju međutim nikada neće dobiti. 

 

Diplomirao je književnost na Sveučilištu u Chicagu, te je predavao kreativno pisanje i komparativnu književnost na više sveučilišta u SAD-u. 

 

Pozornost čitatelja i kritike privukao je zbirkom priča "Zbogom, Columbus" 1959. godine, a svjetski uspjeh postigao je romanom "Portnoyeva boljka" deset godina kasnije. 

 

Ostali važniji romani su mu "Pisac iz sjene", "Oslobođeni Zuckerman" i "Sabbathovo kazalište", te epska trilogija o američkom društvu u drugoj polovici 20- stoljeća "Američka pastorala", "Udala sam se za komunista" i "Tragovi na duši".

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI