Agencija za nadzor nad tržištem BiH

Naređeno povlačenje i uništavanje: Igračke Frozen i My Little Horse opasne za djecu

Hronika 21.05.18, 18:37h

Naređeno povlačenje i uništavanje: Igračke Frozen i My Little Horse opasne za djecu
Kako je saopćeno iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH, nadležne inspekcije su naložile mjeru povlačenja i uništavanja igračaka te da se obavijeste potrošači kojima se savjetuje da ih odmah prestanu koristiti

 

Dječija igračka konjić My Little Horse, koja je proizvedena u Kini, predstavlja hemijski rizik za djecu jer sadrži hemijsku supstancu koja nije dozvoljena Odlukom o ograničenju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate.

 

Kako je saopćeno iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH, nadležne inspekcije su naložile mjeru povlačenja i uništavanja igračaka te da se obavijeste potrošači kojima se savjetuje da ih odmah prestanu koristiti.

 

Riječ je o modelu bar koda 5150888005712, proizvođača Bubuxin co. iz Kine, a uvoznik za BiH je Projekt Plus d.o.o. Banja Luka.

 

Isti slučaj je i s lutkom Frozen bar koda 6902324651231, kineskog proizvođača FeiYue Toys, a uvoznik je Fructa-Trade d.o.o. Derventa.

 

I za ovu igračku je naređeno povlačenje i uništavanje te obavještavanje potrošača.

 

Agencija za nadzor nad tržištem redovno objavljuje obavještenja o nesigurnim proizvodima u BiH, a koja dobija i putem mreže za brza obavještenja EU Rapex.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

BLIN
KOMENTARI