ovo svaka žena mora znati

Ove rane simptome raka jajnika NIPOŠTO ne ignorirajte!

Lifestyle 20.05.18, 11:34h

Ove rane simptome raka jajnika NIPOŠTO ne ignorirajte!
Četiri žene iz američkog Nacionalnog udruženja za borbu protiv raka jajnika opisale su svoje prve simptome

 

RAK JAJNIKA naziva se i tihi ubojica jer ga je teško dijagnosticirati. Ova vrsta raka jedna je od najpodlijih upravo zato što se rani simptomi mogu lako zamijeniti s nekim bezopasnim stanjima- piše Index.

 

Magazin Health zamolio je četiri žene iz američkog Nacionalnog udruženja za borbu protiv raka jajnika da im opišu svoje prve simptome:

 

1. Krvarenje

"U mom slučaju mjesečnica je počela dolaziti svaka dva tjedna", priča Sheryl Newman kojoj je rak dijagnosticiran u 53. godini. "Već sam ušla u menopauzu i nisam više imala mjesečnice. Kad mi je mjesečnica opet počela dolaziti, znala sam da nešto nije u redu."

 

2. Nadutost

"Trbuh mi je stalno bio napuhnut i nikako se toga nisam mogla riješiti. Ignorirala sam to jer sam mislila da je do moje nezdrave prehrane ili mjesečnice. Ali kako nadutost nikako nije prolazila, otišla sam kod liječnika", priča Sheryl koja danas ima 55 godina.

 

3. Gubitak apetita

"Sjećam se da sam nakon par zalogaja već bila puna. Sve bi me brzo zasitilo", priča Kimberly Singleton, kojoj je dijagnosticiran rak jajnika u 32. godini. "Naručivala sam samo salatu i već na pola bila sita", dodaje Kimberly.

 

4. Grčevi

"U početku mi se činilo da se radi o menstrualnim tegobama", priča Sheryl. "Nije lako prepoznati simptome raka jajnika", dodaje Alicia Dellario (54) koja je to iskusila na svojoj koži.

 

5. Bolna leđa

"Dolazila bih kući s nevjerojatnim bolovima u leđima. Nisam mogla sjediti, nisam mogla stajati, nisam mogla spavati", priča Sheryl. Bol u leđima je primijetila i Kimberly: "Stalno sam uzimala lijekove zbog leđa. Bol je bila jako intenzivna u donjem dijelu leđa."

 

"Većina ljudi u nekom periodu životu ima problema s leđima, ali je ključno što u slučaju raka jajnika bol nikako ne prolazi. Pogotovo ako nije povezana s nikakvom fizičkom aktivnošću koja je mogla utjecati na bolna leđa", kaže onkologinja dr. Marleen Meyers.

 

6. Problemi s disanjem

"Osjećala sam pritisak u plućima, ali tada je rak već bio uznapredovao do 3. ili 4. stadija", priča Sheryl. Prisjeća se da joj je bilo teško disati, pogotovo dok je ležala.

 

7. "WC problemi"

"Stalno sam morala mokriti. Nisam mogla izdržati ni cijeli poslovni sastanak. To je baš bilo neugodno", priča Kimberly.

 

"Nijedan od ovih simptoma nije usporio moj život. I dalje sam trčala, šetala psa, igrala se sa svojom sedmogodišnjom djevojčicom. Da nije bilo simptoma konstantne potrebe za odlaskom na wc, vjerojatno još dugo ne bih otišla liječniku", priča Alicia.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI