SDA o policijskom komesaru MUP-a HNK

Ilija Lasić se lažno predstavlja kao komesar i nema legitimitet, ali uživa političku zaštitu

Front 18.05.18, 16:44h

Ilija Lasić se lažno predstavlja kao komesar i nema legitimitet, ali uživa političku zaštitu
Iz KO SDA HNK naglašavaju da se o zaustavljanju konvoja sa pet autobusa nije raspravljalo niti odlučivalo na sjednicama Vlade HNK, jer je pitanje migranata ustavna nadležnost Vijeća ministara BiH, što znači da odluka koju je donio Lasić ni u kom slučaju nije temeljena na legalnom stavu Vlade ovog kantona

 

Kantonalni odbor SDA HNK oglasio se povodom današnjih dešavanja u vezi sa zaustavljanjem konvoja sa migrantima koji su putovali iz Sarajeva prema Izbjegličkom centru Salakovac.

 

- KO SDA HNK najoštrije osuđuje bahatost Ilije Lasića, koji, osim što nezakonito obavlja funkciju policijskog komesara MUP-a HNK, sebi dozvoljava da angažuje pripadnike policije u aktivnostima koje definitivno, po nama, imaju karakter državnog udara - navodi se u saopćenju, prenosi Faktor.

 

Iz KO SDA HNK naglašavaju da se o zaustavljanju konvoja sa pet autobusa nije raspravljalo niti odlučivalo na sjednicama Vlade HNK, jer je pitanje migranata ustavna nadležnost Vijeća ministara BiH, što znači da odluka koju je donio Lasić ni u kom slučaju nije temeljena na legalnom stavu Vlade ovog kantona.

 

- Mi već više od tri godine vodimo pravnu borbu o legalnosti pozicije Ilije Lasića koji se lažno predstavlja kao komesar. Dužni smo podsjetiti javnost da je Kantonalni sud donio pravomoćnu presudu kojom je utvrđeno da je imenovanje Lasića nezakonito, a da Općinski sud u Mostaru već više od šest mjeseci izbjegava donijeti odluku o izvršenju presude Kantonalnog suda. Zbog takvih postupaka došli smo u situaciju da osoba koja nema legitimitet, a uživa političku zaštitu, izdaje naredbe koje onemogućavaju provođenje odluke Vijeća ministara BiH - navodi se u saopćenju.

 

KO SDA HNK poziva nadležne institucije da u okviru svojih ovlaštenja poduzmu sve aktivnosti koje će dovesti do utvrđivanja činjenica da li je današnji potez Ilije Lasića bio nezakonit i protuustavan. Također, očekuje da nadležni državni organi preduzmu potrebne mjere.

 

(Faktor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI