odaberite zdravlje

Namirnice koje ODMAH morate da izbacite iz prehrane: Trujete se, a ni ne znate...

Lifestyle 17.05.18, 20:13h

Namirnice koje ODMAH morate da izbacite iz prehrane: Trujete se, a ni ne znate...
Znači, ne samo da se lišava ukusa tokom procesa proizvodnje, nego mu se oduzimaju i njegove osnovne hranjive materije

 

Bez obzira na to da li ste osoba koja pazi na svaku namirnicu koju unese u tijelo ili jednostavno želite da počnete da se zdravije hranite, nudimo vam smjernice kako da steknete zdravije prehrambene navike, i koje namirnice nipošto ne bi trebalo da jedete ako želite da ostanete vitki...

 

Gazirana pića 

 

Jeste li znali da su gazirana pića krcata praznim kalorijama koje se dobijaju iz kukuruznog sirupa bogatog fruktozom?! Štaviše, gazirana pića trebalo bi da prestanete da pijete, jer je dokazano da izazivaju gojaznost i mogu da povećaju rizik od dijabetesa i visokog krvnog pritiska. 

 

Bijeli hljeb 

 

Budući da se pravi od bijelog brašna, bijeli hljeb je nezdrav zato jer je, prilično doslovno, 'izbijeljen'. Znači, ne samo da se lišava ukusa tokom procesa proizvodnje, nego mu se oduzimaju i njegove osnovne hranjive materije. Stoga se, umjesto bijelog, radije prebacite na zdraviju varijantu od integralnih žitarica ili na crni hljeb. 

 

Punomasni mliječni proizvodi 

 

Naravno da su mlijeko i mliječni proizvodi zdravi za vas, ali punomasni mliječni proizvodi su puni masti i holesterola. Zato uvijek odaberite one s manjim procentom mliječne masti, koji ipak sadrže sve hranjive materije koje su vam potrebne, prenosi B92.

 

Brza hrana 

 

Količina kalorija koju sadrži jedan obrok iz restorana brze hrane gotovo da je jednaka broju kalorija koje bi trebalo da konzumirate tokom cijelog dana. Iako neke od ovih kalorija potiču od bjelančevina, većina ipak porijeklo ima u šećeru (u gaziranim pićima) i masti (obično iz hamburgera i prženih krompirića).

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI