Najduža loza u obavljanju državničkih poslova na ex-yu prostorima

Šta ako Sebija pobijedi: Je li nastavak vladavine dinastije Izetbegović definitivni kraj za SDA?

Front 16.05.18, 20:59h

 Šta ako Sebija pobijedi: Je li nastavak vladavine dinastije Izetbegović definitivni kraj za SDA?
Izetbegovići su vratili Bošnjake iz modernog doba u neku vrstu feudalizma. Jedino ko je ostvario svoju najavu o vladanju dvjestotinjak porodica nad ostatkom stanovništva jeste Alija Izetbegović, kaže profesor Kazaz

 

Izvor: slobodnaevropa.org

 

Bosanskohercegovačka javnost pomno prati dešavanja u Stranci demokratske akcije (SDA) čije će Predsjedništvo za dva dana odlučiti na koji način će biti izabran kandidat te političke partije za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na ovogodišnjim oktobarskim izborima.

 

U igri su četiri kandidata, a posljednju riječ, barem kako sada stvari stoje, daće Sebija Izetbegović, supruga aktuelnog šefa stranke Bakira Izetbegovića, koja je jedna od kandidatkinja Kadrovske komisije SDA.

 

Iako je njen suprug prije izvjesnog vremena izjavio da najviše šansi za kandidata ima Denis Zvizdić, aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara BiH, naknadno je suprugu pohvalio za hrabrost i viziju pri vođenju sarajevskog Kliničkog centra, tvrdeći da će "ona uskoro izrasti u snažnu ženu političara kakvih treba bosanskohercegovačkom društvu".

 

Upravo je njeno imenovanje na čelu Kliničkog centra prije dvije godine izazvalo negodovanje u javnosti, s obzirom na sumnje da se radi o klasičnom nepotizmu, no predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović se na to nije osvrtao.

 

Ukoliko se obistine prognoze da će Sebija Izetbegović biti kandidatknjia SDA u utrci za bošnjačkog člana bh. Predsjedništva, značiće to nastavak vladavine porodice Izetbegović i to punih 28 godina.

 

Nakon osnivača stranke, Alije, preko njegovog sina Bakira, pa sve do Sebije, dinastija Izetbegović će tako biti najduža loza u obavljanju državničkih poslova na prostorima Balkana.

 

Profesor na Sarajevskom univerzitetu Enver Kazaz kaže za Radio Slobodna Evropa kako se vlast nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini koncentrisala na kuću Izetbegović, a objašnjava i zbog čega.

 

"Zato što je klijentizam, kojeg je uspostavio Alija Izetbegović, sa logikom formiranja paradržavnih institucija tokom rata, rezultirao time da je veliki broj građana direktno ovisan o glavnom centru moći. Jasno je da se u kući Izetbegovića odlučuje o novčanim tokovima u zemlji, planovima njenog razvoja, svakom tenderu itd", konstatuje Kazaz.

 

"Ta egzistencijalna ovisnost velikog dijela građana o kući Izetbegović", komentariše dalje Kazaz, "govori da mi nismo kao društvo prešli u demokratiju, nego smo ostali u autoritarnoj liderokratiji i partitokratiji".

 

"Precizno rečeno, Izetbegovići su vratili Bošnjake iz modernog doba u neku vrstu feudalizma. Jedino ko je ostvario svoju najavu o vladanju dvjestotinjak porodica nad ostatkom stanovništva jeste Alija Izetbegović i mi danas prisustvujemo histeriji te porodice kada se stranka cijepa, kada ta porodica mora dovesti veliku simboličku pojavu kakva je Erdogan da, vjerovatno, najavi kandidaturu gospođe Izetbegović za Predsjedništvo", ističe profesor Kazaz.

 

To da postoji vjerovatnoća kako će turski predsjednik na skupu svoje stranke u nedjelju, u Sarajevu, najaviti kandidaturu Sebije Izetbegović, danima se spekuliše u bh. javnosti.

 

Istovremeno, analitičarka Ivana Marić navodi i kako zbog svega navedenog u stranci postoji raskol već izvjesno vrijeme, zbog čega su neki od čelnih ljudi napustili tu političku opciju i osnovali vlastite stranke.

 

"Stranka demokratske akcije se već odavno rasipa. To je postalo standardna pojava da nakon svakog kongresa pojedinci napuste stranku. Međutim, ovdje je specifično to što su visoki dužnosnici napustili stranku. Vidimo da su dva-tri potpredsjednika, generalni sekretar stranke, visoki vršioci funkcija SDA napustili stranku i poveli sa sobom i druge. Rasipanje je počelo otkako je Bakir Izetbegović preuzeo predsjedanje strankom. Ako bi gospođa Izetbegović bila kandidat za Predsjedništvo, mislim da bi to samo potvrdilo rasipanje i označilo kraj za SDA", poručuje Marić.

 

Za razliku od Ivane Marić, profesor Enver Kazaz kaže kako se teško može prognozirati sada - hoće li kandidatura Sebije Izetbegović dovesti do slabljenja stranke na političkoj sceni Bosne i Hercegovine.

 

No, ono što je sigurno, navodi Kazaz, jeste da bi za nju na izborima glasali klijenti okupljeni oko kuće Izetbegović, s obzirom da ona ne uživa podršku javnosti nakon što je postavljena na čelo sarajevskog Kliničkog centra.

 

"Ta se stranka pocijepala i ne vjerujem u mogućnost da bilo koji kandidat SDA dobije predsjedničke izbore. Naprosto su društveni uslovi postali takvi da ta stranka mora ići sa vlasti i jasno je da su društveni uvjeti postali takvi da ta stranka mora konačno platiti ceh upravljanja Bosnom i Hercegovinom. Nema te harizmatske osobe koja u ovom trenutku može spašavati dinastiju Izetbegović i njenu stranku koja je tretirala Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake u njoj kao privatnu prćiju", zaključuje profesor Kazaz.

 

(slobodnaevropa.org, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI