Legendarna Bajagina 'Tamara' je pjesma sa greškom

Muzičar otkrio tajnu balade: 'Inače dobro poznajem geografiju, ali tu sam jednostavno tražio rimu'

Showbizz 16.05.18, 14:29h

Muzičar otkrio tajnu balade: 'Inače dobro poznajem geografiju, ali tu sam jednostavno tražio rimu'
Legendarni muzičar priznao je grešku u ‘Tamari’ o kojoj tad nije razmišljao i koju, očito, niko nije ni primijetio

 

Jedan od najpoznatijih pop rock muzičara bivše države, Momčilo Bajagić Bajaga, otkrio je za Telegraf tajnu pjesme ‘Tamara’. I nije ni blizu romantična kao što biste pomislili.

 

Dok su klinci prije tridesetak godina urlali iz sveg glasa stihove balada kao što su ‘S druge strane jastuka’, ‘Zažmuri’, ‘Ruski voz’, ‘Tišina’, ‘Otkada tebe volim’, ‘Tamara’ i druge, sigurno nisu razmišljali o tome šta je Bajagi bilo na pameti dok ih je pisao. Reference na francuske šansonijere i pjesničke slike idilične ruske prirode samo su pojačavali misterij i doživljaj prolaznosti ili udaljenosti.

 

Legendarni muzičar priznao je grešku u ‘Tamari’ o kojoj tad nije razmišljao i koju, očito, niko nije ni primijetio.

 

- Kad sam pisao Tamaru, do tad nikad nisam bio u Rusiji, poslije sam bio nekoliko puta. Osim što je to izmišljena priča, ima asocijacija na onu pjesmu ‘Nathalie’ Gilberta Becauda, a on se i spominje u pjesmi. Ja inače dosta dobro poznajem geografiju, ali da li zbog rime ili vremena, u ‘Tamari’ ima greška da sam ja nju kao čekao ispred Teatra Boljšoj (koji se nalazi u Moskvi), a onda kasnije kažem da je bila ljepša od Neve, a Neva je rijeka u Sankt Peterburgu. Dobro, može se to protumačiti kao pjesnička sloboda, kao ta rijeka Neva je jako lijepa pa sam se zato sjetio. Ali nije tako, jednostavno sam samo tražio rimu’, priznao je Bajaga.

 

 

(Telegraf, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI