Nakon 25 godina

Potpisan ugovor: Danas počinje završna faza obnove zgrade Olimpijskog muzeja

Hronika 16.05.18, 14:15h

Potpisan ugovor: Danas počinje završna faza obnove zgrade Olimpijskog muzeja
Drago mi je da za buduće generacije ostavimo jednu ovakvu kuću kao opšte javno dobro. Muzej će biti podstrek mladima i jedini sportski muzej u BiH - kazao je direktor Olimpijskog muzeja Edin Numankadić

 

Nakon 25 godina, danas počinje završna faza obnove još jednog simbola grada Sarajeva - zgrade Olimpijskog muzeja. Predviđeno je uređenje fasade i vanjske stolarije za šta su Kanton i Grad Sarajevo obezbijedili sredstva. Nakon toga pristupit će se uređenju enterijera u samom objektu.

 

Tim povodom danas su u objektu Olimpijskog muzeja, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Siniša Kisić i direktor firme „Unigradnja“ Mustafa Duraković potpisali Ugovor o rekonstrukciji ovog nacionalnog spomenika i jednog od najreprezentativnijih arhitektonskih zdanja austrougarskog kulturnog naslijeđa. Ugovor je potpisao i Suad Dugalić, direktor firme „Arhi plus“ koja će vršiti nadzor nad radovima.

 

„Drago mi je da za buduće generacije ostavimo jednu ovakvu kuću kao opšte javno dobro. Muzej će biti podstrek mladima i jedini sportski muzej u BiH,“ kazao je direktor Olimpijskog muzeja Edin Numankadić.

 

Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Kisić je izrazio zadovoljstvo što se krenulo u konačnu sanaciju ovoga monumentalnog objekta, koji baštini tradiciju Sarajevske olimpijade.

 

Zahvalivši se Vladi KS, Olimpijskom komitetu i projektantima zgrade Olimpijskog muzeja na čelu sa Ivanom Štrausom, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je istaknuo da će ova gradska administracija uvijek podržavati ovakve i slične projekte.

 

„Želja nam je da obnovimo ono po čemu je naš glavni grad poznat. Uradit ćemo sve da Olimpijski muzej u novom ruhu dočeka sportiste i goste na Evropskom omladinskom olimpijskom festivalu (EYOF-u), čiji će domaćini biti Sarajevo i Istočno Sarajevo u februaru iduće godine“, kazao je Skaka.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

 

BLIN
KOMENTARI