Okončan projekt, napravljen novi metodološki okvir

U državnoj službi navodno više neće biti zapošljavanja podobnih, nego samo stručnih: Izrađen i priručnik za aplikante

Front 15.05.18, 13:44h

U državnoj službi navodno više neće biti zapošljavanja podobnih, nego samo stručnih: Izrađen i priručnik za aplikante
Oko 300 državnih službenika uspješno je završilo obuku o primjeni navedene metodologije, što u konačnici treba utjecati na veću objektivnost članova komisija za izbor državnih službenika

 

Projektom "Pojednostavljenje i unapređenje zapošljavanja u državnu službu", koji su u protekoj godini realizirali Fond za reformu javne uprave i ZAMM media Consulting, nisu riješeni svi problemi procesa zapošljavanja u državnoj službi, ali je dat doprinos načinu na koji se objektivizira izbor kandidata kroz unapređenu metodologiju zapošljavanja u državnoj službi i edukaciji državnih službenika koji će biti članovi komisija za izbor kandidata. 

 

Rekao je to danas zamjenik državnog koordinatora za reformu javne uprave Ferid Otajagić, navodeći da će novi metodološki okvir za unapređenje i pojednostavljenje zapošljavanja u državnu službu i upravu olakšati aplikantima prijavu na konkursnu proceduru. 

 

Oko 300 državnih službenika uspješno je završilo obuku o primjeni navedene metodologije, što u konačnici treba utjecati na veću objektivnost članova komisija za izbor državnih službenika. 

 

U  okviru projekta izrađen je priručnik za aplikante, koji omogućava da se potencijalni kandidati informišu o procedurama selekcije i zapošljavanja. 

 

- Osim toga, završena je obuka trenera koji će za potrebe institucija sa svih nivoa prenositi znanja na ostale državne službenike koji se bave ili će se baviti ovom tematikom. Na taj način uvjerili smo se da možemo imati kvalitetniju i efikasniju javnu upravu  – rekao je stručnjak na projektu Jasmin Porobić.   

 

Direktor Agencije za državnu službu Federacije BiH Rifet Begić izrazio je nadu da će provedene aktivnosti projekta pomoći konkursnim komisijama da izaberu najbolje kandidate na osnovu kompetencija i znanja. 

 

- Cilj nam je bio da podržimo proces izgradnje profesionalne državne službe. Usvajanjem novog metodološkog okvira napravljen je značajan iskorak u poboljšanju kadrovske politike u državnoj službi – poručio je Begić. 

 

Tokom projekta radilo se i na planiranju kadrova, što je, kako kaže Mikan Davidović iz Agencije za državnu službu RS, ključan faktor kada je riječ o ljudskim potencijalima.  

 

Zahvalnost je upućena članicama EU i drugim  partnerima što su izdvojili finansijsku podršku Fondu za reformu javne uprave iz kojeg je finansiran ovaj projekat, a čiji su direktni korisnici bili državna i entitetske agencije za državnu službu, Pododjeljenje za ljudske resurse Brčko Distrikta, Ministarstvo pravde BiH, Federalno ministarstvo pravde, Ministarstvo uprave i lokalne samoupravee Republike Srpske. 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI