Izraelske snage usmrtile 59 osoba

Osmomjesečna beba posljednja žrtva krvoprolića nad Palestincima, SAD blokirale zahtjev UN-a za istragom

Hronika 15.05.18, 10:18h

Osmomjesečna beba posljednja žrtva krvoprolića nad Palestincima, SAD blokirale zahtjev UN-a za istragom
U saopćenju se navodi kako je prekomjerna sila nedopustiva u slučaju mirnih protesta kakve Palestinci organiziraju na 70. godišnjicu masovnog progona tog naroda, poznatog kao Nakba

 

Izraelske snage su usmrtile najmanje 59 Palestinaca tokom jučerašnjih protesta na granici Gaze.

 

Ministarstvo zdravstva Palestine saopćilo je da je od posljedica dimnih bombi i suzavca u Gazi sinoć preminula osmomjesečna beba Leyla Envar Gandur.

 

Hiljade Palestinaca okupile su se jučer na granici Gaze kako bi protestirali zbog izraelske okupacije i američkog preseljenja ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem.

 

Izraelske snage sigurnosti su upotrebom sile i vatrenog oružja pokušale spriječiti proteste koji će biti nastavljeni i danas, a tom prilikom ubijeno je najmanje 59 Palestinaca.

 

Uporedo s tim, Organizacija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) najoštrije je osudila nasilje izraelske vojske nad palestinskim demonstrantima.

 

U saopćenju se navodi kako je prekomjerna sila nedopustiva u slučaju mirnih protesta kakve Palestinci organiziraju na 70. godišnjicu masovnog progona tog naroda, poznatog kao Nakba.

 

“Gaza je već deceniju u potpunoj blokadi i stalno je poprište nemira, a jučerašnje nasilje nad demonstrantima je nova trauma u toj regiji“, navodi se u saopćenju.

 

Ističući da će UNRWA nastaviti pomno pratiti situaciju u Gazi, u saopćenju te organizacije se navodi da je od početka palestinskih protesta na granici Gaze poginulo četvero, a ranjeno 125 djece koja pohađaju škole pod okriljem UNRWA-a.

 

Pozivajući na nezavisnu međunarodnu istragu o nasilju u Gazi, UNRWA je upozorio da bi se u protivnom nasilje moglo nastaviti.

 

Nestalna članica Vijeća sigurnosti Kuvajt kasno sinoć je predložila usvajanje odluke o provedbi istrage o nasilju u kojem su izraelske snage ubile najmanje 59 palestinskih demonstranata u Gazi.

 

Prijedlog je odbijen protivljenjem SAD-a kao stalne članice VSUN-a. To je treći put u proteklih mjesec i pol da SAD blokira pokretanje istrage o izraelskoj upotrebi sile nad palestinskim demonstrantima.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI